"Zaradi navedenega dejstva borznoposredniška družba ne uresničuje ustreznih politik in postopkov, ki so potrebni za zagotovitev, da bi poslovala v skladu z določbami ZTFI in določbami ZBan-1, ki se nanašajo na vodenje poslov borznoposredniške družbe z enotirnim sistemom upravljanja," so sporočili z ATVP.

Omenjeni borznoposredniški družbi so zato v petek izdali odredbo, s katero ji je začasno prepovedala opravljati investicijske storitve in posle. V času veljave začasne prepovedi lahko GBD vodi račune nematerializiranih vrednostnih papirjev strank pri klirinškodepotni družbi, izvršuje naloge imetnikov teh računov za prenos nematerializiranih vrednostnih papirjev med računi strank istega imetnika in pa vodi poddepoje finančnih instrumentov strank ter izvršuje naloge strank za prenos finančnih instrumentov na drugi poddepo oziroma centralni register v dobro iste stranke.

"Ukrep ATVP bo prenehal z dnem, ko bosta dva izvršna direktorja pridobila dovoljenje ATVP za opravljanje funkcije člana uprave GBD," še sporočajo z agencije.

GBD mora vse svoje stranke na ustrezen način seznaniti z ukrepom ATVP in možnostmi, ki jih imajo posamezniki, ki bi v času začasne prepovedi želele opraviti katero od storitev s finančnimi instrumenti.

Izrek odredbe ATVP si lahko ogledate tukaj.