Kot je v pogovoru za Večerovo prilogo V soboto pojasnila Novakova, podpira novi premoženjski holding, ker je "potrebno skupno, skrbno in strokovno upravljanje državnega premoženja." "Zavzemamo se, da se državno premoženje odproda, vendar ne v vsakem času in po vsaki ceni, ampak da se tam, kjer je strateškega pomena za državo, ohrani vsaj 25 odstotkov plus ena delnica, kar ni strateškega pomena, pa se lahko odproda in naloži, kjer je potrebno," je poudarila.

Novakovi se ne zdi, da se zaradi novega holdinga vsiljuje občutek, da gre za poslednji lov na še neosvojeno. "Če smo upravljavci države, ta pa je lastnik, potem moramo imeti vpogled v stanje in možnost nadzora. Ne da hočem imeti dobiček od tega, ampak da imamo ekipo, ki je odgovorna vladi in seveda poštena in strokovna," je dejala.

Prodaja Mercatorja

Na vprašanje, ali bo gospodarskega ministra Radovana Žerjava prepričala, da jeseni le proda Mercator hrvaškemu Agrokorju, če bo ta še za, je odgovorila, da je Mercator poseben problem. Tu namreč po njenih besedah ne gre le za prodajo tujcu, ampak lahko zaradi tega propadejo dobavitelji in podjetja v ozadju.

Novakova je mnenja, da bi oblast res morala imeti oblast, možnost vladanja, tudi primerno plačilo in odgovornost ter sankcije, če je ta odgovornost zlorabljena. "Mi pa imamo problem, da imamo odgovornost, nimamo pa moči, ker je v Sloveniji moč odločanja zelo razporejena na druge segmente," opozarja Novakova. Kot primer izpostavlja ogromno moč sindikatov, pa tudi področje bank, kjer se je po njenih besedah pokazalo, da je vlada odgovorna, nima pa vzvodov, kako priti do pravih podatkov.

Podpirajo preimenovanje vojašnic

Dotaknila se je tudi odškodnin izbrisanih in preimenovanja vojašnic. Glede slednjega je ponovila, da NSi ministra za obrambo Aleša Hojsa podpira pri tej odločitvi. Verjame, da tega ni naredil, da bi povzročil spore.

Glede izbrisanih pa se zavzema za reševanje od primera do primera. "Kdor pa je špekuliral in niti ni več živel tukaj, ker ni verjel v Slovenijo ali je celo delal proti njej, oprostite, za takšne pa nimam posluha," pravi Novakova. Mnenja je tudi, da izbrisani niso prvi, ki bi morali dobiti odškodnino. Kot opozarja, še vse krivice druge svetoven vojne niso poravnane.

Strožji način vodenja bolj primeren

Na vprašanje o razlikah v načinu vodenja prejšnjega in sedanjega premiera odgovarja, da ima vsak svoj način vodenja. "Ne zagovarjam hude avtoritarnosti, vem pa, da je v situaciji, v kakršni smo, strožji način vodenja zagotovo bolj primeren. Nič pa ni enoznačno. Sedanji predsednik vlade zna biti avtoritativen, zna pa biti tudi zelo dialoški," je dejala.

Predsednica NSi je spregovorila tudi o položaju njihove stranke v koaliciji. Po njenih besedah znajo uveljaviti, kar je zanje pomembno. Tako so pri pogajanjih za rebalans proračuna povedali, s čim se ne strinjajo, in so bili slišani, vsaj ko gre za porodniška nadomestila, vrtce.

Za NSi tudi pravi, da ni cerkvena stranka, so krščanski demokrati, sama pa je kot oseba članica Cerkve. Mariborska nadškofija je tudi njej zapravila delnice. Vse certifikate, tudi od otrok, sta z možem vložila v Zvonove, tako da lahko reče, da so zelo negospodarno ravnali tudi z njenim premoženjem. A, kot poudarja, to ni celotna slovenska Cerkev, ampak je to zgrešeno poslovanje peščice ljudi.