Kot so sporočili iz NSi, je Novakova v pismu predsednikom parlamentarnih strank, vodjem poslanskih skupin ter poslancema madžarske in italijanske narodne skupnosti izpostavila, da tudi njihova stranka podpira spremembo referendumske ureditve, zlasti ker se proceduralne postopke za sklic referenduma v zadnjem času vse prevečkrat "zlorablja za blokado določenih zakonov".

V NSi se ob tem zavzemajo zlasti za zaostritev pogojev za sklic referenduma. Parlamentarnim strankam Novakova predlaga, da bi bil pogoj za začetek zbiranja podpisov za referendum odslej 10.000 podpisov, overjenih na upravni enoti, in ne več 2.500 podpisov, zbranih na ulici. Teh 10.000 overjenih podpisov bi se štelo tudi v končno kvoto 40.000 podpisov, potrebnih za sklic referenduma, je zapisala predsednica NSi.

Medtem pa v NSi še vedno niso naklonjeni kvorumu udeležbe na referendumu. Kvorum po oceni Novakove namreč "zavira participacijo državljanov pri demokratičnem odločanju in še dodatno spodbuja apatijo državljanov". Kot je pojasnila, morajo odločati tisti, ki na referendum pridejo, ne pa tisti, ki ostajajo doma.

Če bi pred glasovanjem o spremembi ustave spremenili zakon o referendumu in ljudski iniciativi, v katerem bi pogoj za začetek zbiranja podpisov z 2500 premaknili na 10.000 zbranih in overjenih podpisov, bi v NSi resno razmislili, da kljub kvorumu podprejo spremembo ustave, je zapisala predsednica NSi.