11 milijard evrov

AUKN opozarja, da bo z uveljavitvijo vladnega predloga o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga državno premoženje preneseno pod nadzor ozkega kroga ljudi, ki bo vodil holding. Po njihovem mnenju bo to največji prenos premoženja v državi, ocenjen približno na 11 milijard evrov.

Vlada je namreč v četrtek sprejela predloga zakona o Slovenskem državnem holdingu, na katerega bi prenesli vse državno premoženje. Z uveljavitvijo zakona bo AUKN prenehala z delovanjem.

Interes po prikrivanju odgovornosti za slabe naložbe državnih bank

"Menimo, da je ključni interes ustanovitve holdinga vzpostaviti pogoje za prikrito serijsko prodajo državnega premoženja in skozi sprejetje zakona odstaviti neposlušno vodstvo AUKN, ki si je drznilo ustaviti politično kadrovanje," so zapisali. Po mnenju AUKN hitrost pri ustanavljanju holdinga kaže tudi na interes po prikrivanju odgovornosti za slabe naložbe državnih bank, ki so nastale med leti 2006 in 2008.

AUKN opozarja, da vlada hiti z ustanovitvijo holdinga, ob tem pa sploh še nima dokončnih podatkov glede skupnega zneska slabih naložb državnih bank in skozi sprejetje zakona želi odstaviti neposlušno vodstvo agencije.

Šušteršič zavaja javnost

Finančni minister Janez Šušteršič po njihovem mnenju zavaja javnost, ko pravi, da slabe naložbe bank ne bodo imele negativnega vpliva na ostalo premoženje v holdingu. Prav tako po njihovem mnenju ne držijo navedbe, da vzpostavitev holdinga ne bo negativno vplivala na proračun.

Šušteršič je danes sicer pojasnil, da bodo banke slabe terjatve nadomestile z obveznicami z državnim poroštvom, ki veljajo za prvovrstne terjatve in jih bodo lahko porabile za refinanciranje pri Evropski centralni banki. Obseg emisije obveznic sicer v zakonu ni določen, saj se čaka še na skrbne preglede v NKBM in Abanki in na celotno sliko slabih terjatev.

Na AUKN pa so prepričani, da bomo z izdajo teh obveznic takoj in bistveno razvrednotili vse drugo premoženj v novonastalem holdingu. Ob tem so dodali, da gre pri uvedbi holdinga za vzpostavitev pogojev za dodatno nepregledno večmilijardno zadolževanje države.