Odbor je predlog novele dopolnil na podlagi opozoril zakonodajno-pravne službe DZ, podporo pa so mu izrazili tako koalicijski kot opozicijski člani odbora. Po predlogu novele bodo subvencionirane mesečne vozovnice lahko kupili vsi, ki imajo status dijaka ali študenta in ki stanujejo najmanj pet kilometrov od kraja izobraževanja.

Cena subvencionirane vozovnice bo vezana na število kilometrov, in sicer bo za razdalje do 60 kilometrov cena 15 evrov, za razdalje med 60 in 90 kilometrov 30 evrov, za razdalje nad 90 kilometrov pa 50 evrov.

Tisti, ki med izobraževanjem bivajo v kraju izobraževanja, bodo lahko ne glede na relacijo, na kateri potujejo, kupili subvencionirane mesečne vozovnice za največ 10 voženj na mesec. Cena te vozovnice bo 15 evrov.

Za dijake bodo subvencionirani prevozi v obdobju od 1. septembra do 30. junija, za študente pa od 1. oktobra do 31. julija. Na ministrstvu so ob predstavitvi predloga novele konec junija izrazili pričakovanje, da bodo prevozniki ponudili možnost, da dijaki in študenti vozovnico uporabljajo tudi v drugih dneh ali med počitnicami, ko imajo obveznosti na šoli oz. fakulteti.

Država bo za subvencioniranje prevoza dijakov in študentov namenila skupno nekaj manj kot 40 milijonov evrov.

Po predlogu novele bodo vsa sredstva, namenjena subvencioniranju prevoza dijakov in študentov zaradi preglednosti prenesli na ministrstvo za infrastrukturo in prostor.