Predsednik uprave druge največje državne banke Aleš Hauc je že ob nastopu funkcije aprila letos napovedal revizijo tako imenovanega "čistega začetka". V skladu z junijskim skupščinskim sklepom v banki sicer že potekajo tudi aktivnosti v zvezi z dokapitalizacijo in prodajo neključnih sredstev banke v skupini NKBM. Nadzorniki pa so na današnji seji zadolžili upravo banke za izvajanje dodatnih ukrepov za izboljšanje poslovanja banke.

Kot je povedal po današnji seji nadzornikov, bo NKBM v prihodnosti lahko uspešno poslovala samo na zdravih in trdnih temeljih, zato jo je treba očistiti vsega slabega in ji s tem dati pogoje za nadaljnjo rast in razvoj. Obenem bodo začeli s postopkom priprave nove strategije banke, ki naj bi banki po Haučevih besedah omogočala uspešnejše poslovanje.

NKBM še vedno posluje pod vplivom neugodnih gospodarskih in finančnih razmer ter splošne negotovosti. Kot poudarjajo v banki, je bilo leto 2011 rekordno z 675 začetimi stečajnimi postopki v Sloveniji in v letu 2012 se razmere ne izboljšujejo, saj je bilo v prvih šestih mesecih začetih že 330 stečajnih postopkov. Na rezultate NKBM vpliva tudi intenzivno čiščenje slabih naložb iz preteklega obdobja.

To so, kot pravijo v banki, glavni razlogi, zaradi katerih uprava in nadzorni svet ugodnega poslovnega izida ob koncu letošnjega leta realno ne pričakujeta. Nadzorniki so se zato strinjali z rebalansom poslovne politike in finančnega načrta ter poudarili, da je to odgovorna in glede na razmere ustrezna poslovna odločitev nove uprave banke.

V NKBM skladno s sprejetim rebalansom ocenjujejo, da bodo letos, predvsem zaradi višjih oslabitev, nižjih prihodkov iz dividend, nižjih čistih obresti in čistih opravnin, namesto pričakovanega planiranega dobička, poslovali z izgubo iz rednega poslovanja v višini 77 milijonov evrov in čisto izgubo v višini 69,8 milijona evrov.

Bilančna vsota banke bo po predvidevanjih ob koncu leta znašala 4,6 milijarde evrov in bo za 0,2 odstotka nižja glede na prvotni plan. Na znižanje bilančne vsote bodo vplivali zmanjšanje depozitov in kreditov nebančnega sektorja ter nižje dolgoročne naložbe v kapital odvisnih, pridruženih in skupaj obvladovanih družb.

Ker na junijski skupščini delničarji banke niso potrdili predlaganega revizorja, mora uprava skladno z zakonom do konca avgusta sklicati novo skupščino. Nadzorniki so soglašali, da se delničarjem v potrditev predlaga revizijska družba Deloitte Revizija in se seznanili s sklicem skupščine, ki je predviden ob koncu tega tedna, seja skupščine pa bo v avgustu.