S temi besedami je poslanec Socialnih demokratov (SD) Dejan Židan izrazil nasprotovanje vnovični spremembi zakona o kmetijskih zemljiščih le leto dni po uveljavitvi zadnjih sprememb, za katere je kot takratni minister za kmetijstvo sam poskrbel, zato se je veljavnega zakona o kmetijskih zemljiščih oprijelo ime Židanov zakon. Za novelo tega zakona, ki močno znižuje odškodnino za pozidavo kmetijskih zemljišč, pa je včeraj glasovalo 48 poslancev, proti jih je bilo 12.

Investitorji bodo odškodnino po novem plačevali le v primeru gradnje na zemljiščih z bonitetnim razredom, višjim od 50, odškodnina se bo odmerjala od tlorisa objekta in ne več od celotne parcele in bo v prihodnje bistveno nižja. Vsi tisti, ki so odškodnino že plačali po veljavnem zakonu, pa bodo lahko v šestih mesecih od uveljavitve novega zakona oddali pisni zahtevek, da jim država, ki je z odškodninami doslej zbrala okoli 4,4 milijona evra, vrne razliko (če bi po novem plačali nižjo odškodnino) ali celoten znesek (če po novem zakonu ne bi bili zavezanci za plačilo odškodnine).

Takšni zakonski spremembi so včeraj nasprotovali le poslanci SD in dva iz Pozitivne Slovenije (PS) (Jerko Čehovin in Maša Kociper), vsi drugi člani PS so se pri glasovanju vzdržali, medtem ko so koalicijski poslanci novelo zakona o kmetijskih zemljiščih podprli - tudi Jakob Presečnik in Janez Ribič iz Slovenske ljudske stranke, čeprav sta pred letom dni glasovala tudi za zdaj veljavni zakon, ki je uveljavil domnevno oderuško odškodnino za pozidavo kmetijskih zemljišč.

V koaliciji so prepričani, da bodo z občutnim znižanjem odškodnin mlade družine, ki si želijo zgraditi dom, zadržali na podeželju, saj naj bi bila prav visoka odškodnina kriva za popolno ustavitev gradenj. Menijo tudi, da veljavni zakon ni v ničemer varoval kmetijskih zemljišč, saj jih lahko varujejo le takšne odkupne cene kmetijskih pridelkov, da se bo kmetom splačalo kmetovati. "Dokler bo kilogram krompirja po štiri cente, bomo tudi z akti težko varovali kmetijska zemljišča," je prepričan Roman Žveglič iz SLS.

Pozicijski poslanci so tudi pri obravnavi zakona o kmetijskih zemljiščih veliko besed namenili ljubljanskemu županu in prvaku PS Zoranu Jankoviću, ko so govorili o "posvečenih špekulantih, ki so z zemljišči trgovali celo preko Cipra". Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je ob tem, ko je slišal, da je Janković vsega kriv tudi pri zemljiščih, dobil občutek, da bi si morali v SDS "izmisliti tega Zorana Jankovića, drugače bi stranka umrla od samega hudega". Jožef Jerovšek iz SDS pa je razpravljal v svojem znanem slogu. Strinjal se je sicer, da so trenutne odškodnine zaradi spremembe namembnosti kmetijskih zemljišč zelo visoke, niso pa po njegovem rekordno visoke. "Spremembo gozdne parcele v morišče je bilo treba v Kočevskem rogu izjemno drago plačati - z 12.000 življenji," je navrgel Jerovšek.