Takrat je koalicija razpravo o teh dveh členih ob obtožbah, da gre za plagiat, povozila s tako imenovanim hibridnim postopkom, ker drugače ne bi mogla po hitrem postopku sprejeti zakona za uravnoteženje javnih financ, ki med drugimi spreminja tudi policijski zakon. Pravila pa določajo, da hkrati ni mogoče sprejemati dveh sprememb istega zakona. Vilfan in poslanci PS so zato pred dnevi ta dva člena vložili znova. Sodeč po včerajšnji splošni razpravi tudi v drugo ne bo šlo. V vladi mu nasprotujejo zato, ker naj bi šlo le za "slovnično nekoliko popravljen prepis določb predloga zakona o pooblastilih policije", ki ga pripravljajo na Gorenakovem notranjem ministrstvu.

Poslanci vseh vladnih strank so včeraj sicer govorili, da z Vilfanovimi predlogi ni nič narobe in da so dobrodošli. Toda hkrati so napovedovali, da sklepa, da gre ta novela zakona lahko v drugo obravnavo, ne bodo podprli, ker jo bo jeseni "celoviteje in bolj sistemsko" predlagala vlada. Jasmina Opec je v imenu SLS ob tem še dodala, da zakonov ne gre spreminjati kar tako počez, ker tako lahko pride do neutemeljenih posegov v človekove pravice. O nevarnosti kršitev človekovih pravic navijačev je govorila tudi Kristina Valenčič (DL), glavni razlog za nasprotovanje pa je tudi pri poslancih DL enak kot pri drugih iz vladne koalicije: navijače bo bolj kompleksno in sistemsko umirila vlada s svojim zakonom, ki bo v parlament prišel jeseni.

V DeSUS podpirajo Vilfanove ideje, kako umiriti razgrete navijače, toda prej bi jih morali uskladiti z obema sindikatoma policistov, kar pa bo storila vlada. Usklajevanje s policijskima sindikatoma, kajti "policist je tisti, ki se mora ob neredih na stadionih v mikrosekundi odločiti, kako reagirati", je kot enega od razlogov za zavračanje teh dveh Vilfanovih členov navedel tudi poslanec SDS Tomaž Lisec. Poslanec je sicer podvomil, da bosta ta člena, ki sta prepisana iz predlagane celovitejše ureditve, prinesla manj huliganov in več varnosti na tekmah. O tem, ali je ta novela zakona primerna za nadaljnjo obravnavo, bo državni zbor glasoval jutri.