Predlog zakona o državnem holdingu je sedaj glede na dogovor in pripombe koalicijskih strank v pripravi. Preden dobi zeleno luč za obravnavo na četrtkovi seji vlade, naj bi ga koalicijske stranke še enkrat potrdile, neposredno pred sejo vlade pa se bodo o tem pogovarjali tudi predsedniki koalicijskih strank.

Da bo vlada predlog zakona o holdingu potrdila že v četrtek, če bodo danes "koalicijo prepričali", je že pred današnjim usklajevanjem povedal tudi minister Šušteršič.

DeSUS je sicer v torek pojasnil, da pred odločitvijo za podporo temu zakonu zahtevajo podatke glede stanja v bankah. V stranki so povedali tudi, da ne pristaja na vključitev premoženja Kada v državni holding brez ustreznih zagotovil, da bo njegovo celotno premoženje namenjeno za potrebe pokojninske blagajne.

Strokovni sodelavec DeSUS Jani Kavtičnik je danes novinarjem povedal, da je usklajevanje potekalo v skladu s pričakovanji. Kot je pojasnil, so jasno postavili svoje cilje in zahteve glede premoženja Kada oz. vključitve Kada v holding. "Dosegli smo, da je Kad izrecno ločen v tem holdingu po svoji bilančni vsoti, da je premoženje Kada namenjeno pokojninski blagajni," je dejal. Premoženje Kada bo tako neokrnjeno in donosi iz tega premoženja bodo namenjeni pokojninski blagajni, je pojasnil.

Glede na današnji dogovor bodo po njegovih besedah tudi doprinosi, ki prihajajo v Kad od prodaje državnega premoženja, takšni, kot so v koalicijski pogodbi. Deset odstotkov od prodaje državnega premoženja se bo tako stekalo v Kad, ki pa bo v sklopu holdinga posloval ločeno.

Glede zahtev DeSUS glede bančnih naložb, posojil in skrbnih pregledov bank, pa je Kavtičnik povedal, da jim je minister Šušteršič zagotovil, da bodo bilančna stanja bank v celoti razjasnjena in pojasnjena. V končnem poročilu o skrbnem pregledu po Kavtičnikovih besedah sicer verjetno še ni vseh tistih podatkov, ki jih želijo, jih bo pa po besedah predstavnika DeSUS zagotovil finančni minister.

Na današnja usklajevanja so se odzvali tudi v SLS, kjer so zadovoljni z usklajevanjem, saj je bila na njih upoštevana velika večina njihovih pripomb.