Senat Komisije za preprečevanje korupcije je ugotovil, da sta nekdanji direktor Inštituta za vode RS Mitja Starec in sedanji direktor Bricelj s kršenjem določil zakona o javnem naročanju uresničila vse znake korupcije. S tem naj bi direktorja omogočila premoženjsko korist v ocenjeni vrednosti več kot pol milijona evrov.

Kot je danes za STA pojasnil Bricelj, ki inštitut vodi od aprila lani, je od očitanega pol milijona njegov del pogodba v višini 30.000 evrov.

"To je pogodba, ki je bila sklenjena kot aneks k projektu Biomura, ki je bil pridobljen pod pogoji Evropske komisije in kjer je bil inštitut vodilni izvajalec s partnerji. Eden od njih je bil tudi (podjetje) IZVO (Inženiring za vode). Pogodba je bila sklenjena skladno z evropskimi predpisi za projekt, ki ga je Evropska komisija potrdila in tudi nadzorovala," je izpostavil Bricelj.

Protikorupcijska komisija navaja še eno pogodbo za 19.000 evrov, za katero inštitut ni vključil protikorupcijske klavzule. "Sam sem na to opozarjal od nastopa mojega dela na institutu. Ustanova ni imela pravnika in pravne službe, zato sem nadzorni organi in svet inštituta prosil in rotil, da je treba pravnika zaposliti in to je po dolgih mukah uspelo marca letos. Potem smo izvedli vse popravljalne ukrepe za nazaj, vključno s sanacijo stanj z izdanimi izjavami in pripravo načrta integritete dela inštituta v skladu z zakonom," je še pojasnil.

Ob tem je Bricelj poudaril, da je ob svojem nastopu eksplicitno izjavil, da ne bodo dovolili dvojnosti izvajalcev znotraj inštituta v zasebnih podjetjih. "To se je odrazilo tudi v tem, da je ena oseba zapustila inštitut in se odločila za zasebno delovanje. Ostalih pet, ki so navedeni, pa je deleže v svojih podjetjih tako ali drugače oddalo," je dejal Bricelj, ki bo podrobnosti pojasnil na ponedeljkovi novinarski konferenci.