Pojasnil je, da sam sodi med tiste člane vlade, ki menijo, da so pred državo bistveno pomembnejše zadeve in projekti, kar pa ne pomeni, da delo po tej odločbi ne bi teklo. "Pomeni, da imamo leto dni časa," je dodal Gorenak. O prvem sestanku, ki je na to temo potekal v tem tednu, pa pojasnjuje, da zaključkov še ni.

Po pogovorih s to skupino ima sam določene predstave, v katero smer naj bi zadeva šla. Vendar so možne tudi druge rešitve, zato stvari ne bi želel vnaprej prejudicirati, je dejal. Dodal je, da bo o tem lahko govoril, ko bo v zvezi s tem sprejet vsaj sklep vlade.

Iz Gorenakovega bloga: "Pri izbrisanih gre v večini za špekulante, so pa vmes posamezniki, ki so jim bile narejene krivice"

Notranji minister se je vprašanja uresničitve odločbe Evropskega sodišča za človekove pravice dotaknil v odgovoru na novinarsko vprašanje na novinarski konferenci, namenjeni odpravi administrativnih ovir v policiji.

Gorenak je sicer že pred dnevi v zvezi z odškodninami izbrisanim zavzel za individualno obravnavo vsakega posameznega primera ob upoštevanju stanja v državnem proračunu. Pri tem je menil, da kaže denar najprej nameniti tistim, ki živijo na robu preživetja. Da Slovenija nima denarja za izplačilo odškodnin izbrisanim, je sicer dejal tudi predsednik vlade Janez Janša.

Na njune izjave se je v četrtek odzval tudi predsednik republike Danilo Türk. Kot je dejal, je zaskrbljen, ker "izkazujejo nespoštovanje načela pravne države". Pri tem je Türk poudaril, da je treba sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice izvršiti.