Türk je v izjavi za medije po predaji poročila poudaril, da je sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice glede izbrisanih treba izvršiti. "To je naša obveznost, nobenega izgovora pri tem ne more biti," je poudaril. Opozoril je, da sodba zahteva, da se mora v enem letu vzpostavi prepričljiv mehanizem za ureditev vprašanja odškodnin izbrisanim.

"Vlada mora ta del sodbe vzeti z največjo resnostjo," je poudaril predsednik republike. Kot pravi, je zaskrbljen ob izjavah predsednika vlade Janeza Janše in ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka glede odškodnin, ker "izkazujejo nespoštovanje načela pravne države".

"Vlada grozljivih številk za odškodnino izbrisanim ne more pokriti"

"Slovenija je pravna država in mora biti tudi v naprej pravna država in mora sodbe uresničevati in sodišča spoštovati. To je načelo, pri katerem moramo vsi vztrajati," je opozoril predsednik. Izjave, ki kakor koli ustvarjajo dvom v obveznost sodb, pa so po njegovem mnenju nedopustne in nesprejemljive.

Premier Janša je namreč dejal, da Slovenija nima denarja za izplačilo odškodnin izbrisanim. Če bi pa Slovenija morala plačati pol milijarde evrov za odškodnine, pa bi po njegovem mnenju to bila sabotaža oz. torpedo v slovenski finančni sistem, ki nas bo približal grškemu scenariju. Tudi Gorenak je opozoril, da denarja za odškodnine v proračunu ni, kar pa ga je, ga je po njegovem mnenju najprej treba nameniti tistim, ki živijo na robu preživetja.

Slovenija izgublja svoj mednarodni ugled

Predsednik republike je v izjavi za medije po predaji poročila komentiral tudi druga področja, ki jih izpostavlja varuhinja. Kot je dejal, se splošni položaj človekovih pravic v Sloveniji ne izboljšuje, zato imamo po njegovem mnenju razloge za zaskrbljenost.

Izpostavil je kršenje pravic, povezanih z delovnim razmerjem in razmerami na delovnem mestu. Tako vladi priporoča, da upošteva to poročilo pri pripravi delovno-pravne zakonodaje, ki je napovedana za jesen.

Izbrisani od "izmišljotine" do odškodnine

Opozoril je tudi na položaj v mednarodnih organih, ki ocenjujejo stanje človekovih pravic. Po oceni varuhinje se ugled Slovenije namreč na tem področju slabša in "to nas mora skrbeti", je dejal predsednik republike.

Poleg tega pa po Türkovi oceni Slovenija nujno potrebuje nacionalno inštitucijo za človekove pravice. To tudi zahteva naš mednarodni položaj oz. naše mednarodne obveznosti. "Verjamem, da je tu možno narediti kaj več," je dejal.

Predsednik upa, da bo poročilo deležno skrbne preučitve v DZ in vladi, ki ima izvršna pooblastila v zvezi z vsemi področji, ki zadevajo uresničevanje človekovih pravic. Sam pa bo, kot pravi, po svojih močeh pomagal, da bi se človekove pravice pri nas čim bolj spoštovale.