Samo zato, da bi ukradli nekaj bakrenih plošč, so potrgali skoraj vse lesene skodle in za seboj pustili pravo razdejanje. Kot je potrdil Tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Leon Keder je potrdil, da policisti storilcev niso našli, to nemarno početje pa iz policijskega vidika tako ostaja neraziskano. Je pa država poskrbela za hitro obnovo kapelice, ki bo tako tudi letos v polnem sijaju pričakala goste ob vsakoletnem srečanju rusko-slovenskega prijateljstva pod Vršičem.

"Zaradi poškodb je bil precejšni del macesnovih skodel odstranjen in zamenjan z novimi, pod skodlami pa so nameščene nove plošče iz pocinkane pločevine, ki v izognitev ponovnemu primeru vandalizma niso več bakrene," so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki je financiralo deset tisoč evrov vredno obnovo.

Skrunitev sakralnih objektov, pa tudi povsem navadnih hiš zgolj zaradi kraje bakrenih žlebov ali delov streh, pa je tako na Gorenjskem kot v celi državi že pravi "nacionalni šport". Samo v zadnjem tednu so neznanci potrgali žlebove na cerkvi sv. Jošta nad Kranjem, "olupili" ostrešji sosednjih stavb in se lotili še cerkvice na bližnji Planici. Na Joštu je škode za deset tisočakov, na Planici še za 3500 evrov. Policisti so pri tovrstnih kaznivih dejanjih dokaj nemočni, saj je težko izslediti storilca, prav tako je skoraj nemogoče povezati morebiti najdeno ukradeno bakrovino z žlebovi na konkretni strehi. Baker pa pridobiva vrednost in priložnost očitno res dela tatu.