Inšpektorat za delo je po navedbah ministrstva februarja prejel več anonimnih prijav zoper Zavod RS za zaposlovanje ter tudi zahtevo komisije za preprečevanje korupcije za posredovanje podatkov.

Iz prijav so izhajale tudi nepravilnosti s področja inšpektorata za javno upravo, zato so nadzor opravili predstavniki obeh inšpektoratov, pravijo na ministrstvu in dodajajo, da postopki omenjenih organov še niso zaključeni.

Po pisanju spletne izdaje časnika Delo naj bi preverjali 54 pogodb, sklenjenih z določenimi izvajalci nalog in programov za brezposelne. Ugotavljali naj bi, ali so bila javna naročila izvedena pravilno in z vsemi pravnimi podlagami. Po neuradnih podatkih časnika naj bi zavod pri tem prirejal določene podatke.

Na zavodu za zaposlovanje so povedali, da se danes ne morejo odzvati.

Na komisiji za preprečevanje korupcije so povedali, da je komisija prijavo v tej zadevi prejela februarja, da pa obravnava komisije še poteka, zato dodatnih informacij ne morejo posredovati.

Nepravilnosti pri delovanju zavoda so različni organi, med njimi nadzorne službe ministrstva, inšpekcija in protikorupcijska komisija, ugotavljali že v letih 2008 in 2009. Med drugim je šlo za domnevne nepravilnosti pri imenovanju pomočnikov generalne direktorice, najemanju odvetniških storitev, izvajanju javnih naročil in investicijah. Protikorupcijska komisija je konec januarja 2010 podala tudi kazensko ovadbo.

Ministrstvo je v začetku februarja 2010 takratni generalni direktorici Mariji Poglajen naložilo, da mora v roku meseca dni odpraviti ugotovljene nepravilnosti. Poglajnova je nato marca 2010 podala odstopno izjavo.