Že moramo verjeti, da se Španci na te reči spoznajo, saj so navajeni na še precej bolj vroča poletja. Še zlasti Andaluzijci z juga Španije, od koder izvira gaspačo. Obstajajo pisni dokazi iz 12. stoletja, da so ga že od nekdaj pripravljali v Manči, rojstnem kraju slavnega Cervantesovega Don Kihota, a po drugačnem receptu, ki je vključeval še zajca in gobe. Znano je, da pozna vsaka španska pokrajina svoj način priprave, prvotni pastirski recept naj bi vseboval celo samo kruh, vodo, kis, olje in sol. In po tradicionalnih receptih gaspača seveda ne pripravljajo v električnem sekljalniku, temveč sestavine stolčejo v možnarju. Kot prilogo h gaspaču lahko uporabimo marsikaj, denimo popečene ribje filete, premazane z olivno tapenado, ni pravega razloga, da se s to hladno juho ne bi ujelo na žaru popečeno kokošje ali katerokoli drugo meso. Če ga je Don Kihot lahko jedel z zajcem (Sančo Pansa je verjetno dobil le vegetarijanski ostanek), si ga lahko privoščite s fino uležanim biftkom, tudi s tatarskim na kruhu, vegetarijanci pa nemara s humusom ali drugim namazom. Španci se s tem ne obremenjujejo in za to imenitno jed preprostih ljudi uporabijo, kar pač trenutno nudita shramba in vrt.

Paradižnikov gaspačo

Potrebujemo 500 g dobrega in čim bolj zrelega paradižnika, 1 kumaro, 1 rdečo papriko, 3 rezine starega mešanega ali graham kruha, ekstra deviško olivno olje, 3 žlice vinskega kisa, morsko sol, 4 stroke domačega česna. Za prilogo še 1 paradižnik, 1 zeleno papriko, 1 mlado čebulo, 1 rezino kruha, 60 g narezanega kraškega pršuta, 3 kokošja jajca.

Kruh nalomimo in polijemo s hladno vodo ter pustimo pol ure. Kumaro olupimo in narežemo na kocke. Papriko očistimo in narežemo na kocke. Česen olupimo. Vse našteto skupaj vsujemo električni sekljalnik, prilijemo dober deciliter olja in kis, solimo in sesekljamo v gladek pire. Če je ta pregost, dodamo malo mrzle vode. Prelijemo v stekleno skledo, jo pokrijemo s prozorno folijo in za nekaj ur postavimo v hladilnik.
K temu napravimo nekakšne priloge tako, da kruh popečemo v opekaču ali v ponvi na malo olja ter narežemo na drobne kocke. Pršut narežemo na drobne krpice, jajca trdo skuhamo in grobo naribano. Papriko in čebulo drobno nasekljamo. Vsako sestavino priloge posebej postavimo na mizo v majhnih skodelicah, gaspačo pa postavimo na sredino mize v ohlajeni skledi z zajemalko.

Več receptov najdete v temi KULINARIČNI OBZORNIK.