Kaj podobnega se nam v domači kuhinji skoraj ne more pripetiti, razen v primeru, ko bi sredi kakšne zagatne zime v lonec namesto svežega brezbrižno zavihteli grah iz kakšne hrvaške konzerve… Ampak časi so takšni, da se stojnice na tržnicah že šibijo pod prgišči mladega graha, ki ga branjevke vedno bolj pogumno nastavljajo mimoidočim. Čeprav slednji dobro vedo, da ga tete iz ozadja stojnic še nikakor niso mogle pridelati doma. V nasprotju s stročjim fižolom, kjer pohrustamo zrnje in še mlad strok zraven, grahovega stroka praviloma ne uživamo, ker je občutno bolj nitast. Ena med Slovenci najpriljubljenejših istrskih branjevk sicer ve povedati, da je nekoč po televiziji gledala neke Japonce, ki so pripravljali prav grahove stroke, ampak po njenih izkušenih in modrih besedah to ne more biti kaj prida. Izluščeno zrnje graha lahko uporabimo za razne omake, zelenjavne in mesne, grah segrejemo na maslu in ga ponudimo kot prilogo k ribam ali mesu, kuhan grah lahko spasiramo v omako ali juho, vmešamo ga konec koncev tudi v tako staromodno jed, kot je francoska solata. In kje je grah dobil svoje ime? Pravijo, da je beseda sorodna s staronemškim giersch, od koder morda izvira tudi slovenski priimek Geršak (če že ne od 'graščak'), ki bi v tem primeru pomenil enako kot Grahar ali Grahovec. A o tem raje razmišljajmo med dremežem po kosilu.

Mladi grah z rezanci

Potrebujemo 300 g širokih rezancev, 120g izluščenega mladega graha, 30 g mlade čebule ali šalotke, 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 20 g masla ali enako količino žonte, 40 g parmezana ali drugega zrelega sira, 1 strok česna, 2 vejici peteršilja, morsko sol.

Pristavimo vodo v loncu za kuhanje testenin. Medtem v večjo ponev vlijemo žlico olivnega olja in dodamo maslo ter sesekljana čebulo in česen. Pristavimo in ko česen zadiši, takoj dodamo grah in sesekljan peteršilj. Pokrijemo in vse skupaj počasi dušimo 20 minut. Vmes večkrat premešamo ter po potrebi po žlicah prilivamo vodo. Na koncu solimo. Ko voda za kuhanje testenin zavre, jo posolimo in vanjo stresemo rezance ter jih skuhamo na zob. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v vročo ponev h grahu ter vse skupaj nežno premešamo. Jed razdelimo na segrete krožnike in pokapljamo s preostalim olivnim oljem ter potresemo z grobo nastrganim parmezanom. Postrežemo kot predjed ali imenitno zelenjavno glavno jed, kot prilogo lahko postrežemo pečenega piščanca ali dušene telečje zrezke. Ljubitelji gob lahko grahu dodajo nekaj narezanih šampinjonov, a v tem primeru imenitna aroma svežega mladega graha ne pride v popolnosti do izraza.

Več receptov najdete v temi KULINARIČNI OBZORNIK.