Po besedah vodje koordinacije sindikatov v Primorju Damjana Volfa je približno pet odstotkov takih, ki še niso dvignili odpovedi in jim zato še ni začel teči 15-dnevni odpovedni rok.

"Zaposleni niso dobili majskih plač, zato bomo naredili vse, da bi delavci prvi denar dobili kar najhitreje po vpisu na uradih za delo iz jamstvenega sklada," je dejal Volf. Za približno 100 delavcev Primorja je bila stiska tako huda, da so poiskali pomoč na območnih enotah Rdečega križa in Karitasa. Med njimi prevladujejo predvsem tisti, ki prihajajo iz družin, kjer sta bila oba zakonca zaposlena v Primorju.

Sicer pa se bodo v sredo predstavniki koordinacije sindikatov ponovno dobili s stečajnim upraviteljem Primorja Rudolfom Hramcem. Govorili naj bi predvsem o premoženju, ki je ob stečaju še ostalo, rubežnikih in odpeljani lastnini Primorja, možnostih za izplačilo majskih plač zaposlenim ter številu delavcev, ki jih do stečajni upravitelj potreboval za dokončanje del.

Med začetimi investicijami je tudi nova stavba osnovne šole v Ajdovščini, za gradnjo katere bo morala občina Ajdovščina objaviti nov javni razpis, če je ne bodo uspeli končati v stečajnem postopku Primorja ali v sodelovanju s podizvajalci ajdovskega gradbinca. O možnem zapletu z gradnjo so spregovorili ajdovski svetniki na redni seji prejšnji četrtek ter sklenili, da mora vodstvo občine v pogovoru s stečajnim upraviteljem v najkrajšem možnem času rešiti ta zaplet.

Volf upa, da je v stečajni masi ostalo vsaj dovolj sredstev za poplačilo terjatev delavcev. Sicer pa je opozoril, da je med delavci več kot polovica iz zaščitenih kategorij, torej starejših od 55 let in invalidov. Ti pa bodo glede na stanje v gradbeništvu v državi verjetno obsojeni na prejemanje državne pomoči do upokojitve.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je stečajni postopek nad Primorjem začelo 22. junija, stečajni postopek pa se je dan kasneje začel tudi za hčerinski družbi Primorje Avtoservis in Primorje Inštalacije.

Tako na novogoriškem zavodu za zaposlovanje kot na občini Ajdovščina so prepričani, da bi veliko zaposlenih lahko hitro našlo nove zaposlitve, nekaj tudi v novih gradbenih podjetjih, ki naj bi jih v kratkem ustanovili. Ob tem bo delavcem pomagala tudi ajdovska občina.