Frederic-Auguste Bartholdi je 2,85 metra visoki kip v bronu ustvaril leta 1889, tri leta po posvetitvi njegove večje različice v New Yorku, ki je bil zakasnelo darilo ob stoletnici ameriške neodvisnosti. Bron je iz prototipa originalnega kipa odlil v čast stoletnici Francoske revolucije.

Po tem, ko ga je Francija leta 1900 pridobila za skromno vsoto denarja, je bil na ogled v Luksemburškem muzeju do leta 1906, ko je Bartholdijeva vdova zaprosila, da ga premaknejo v vrtove.

Muzej Orsay, ki je po ustanovitvi leta 1986 podedoval dela iz Luksemburškega muzeja, se je desetletja boril, da bi ga pridobil za svojo zbirko. Pri senatu je vsa ta leta naletel na gluha ušesa, septembra lani, kmalu za tem, ko so s kipa ukradli baklo, pa je izglasoval, da kip prepustijo muzeju in ga na ta način zavarujejo.

Novo baklo so mu namestili pred ponedeljkovim odkritjem v muzeju. Poleg tega so mu z restavriranjem in loščenjem vrnili originalni sijaj. Obnovo je financirala organizacija The American Friends of Musee d'Orsay Association (AFMO), senat pa je prispeval sredstva za repliko kipa v Luksemburških vrtovih.

Bartholdi je za ameriški Kip svobode, ki je postal ikona mesta New York, porabil več let, vendar mu ga ni uspelo dokončati za stoletnico ameriške neodvisnosti leta 1876. Inavgurirali so ga šele deset let kasneje.