"Trendi celotne RTVS so obrnjeni navzdol, ne morem vplivati na razvoj programa, ki ga vodim, finančno vrzel, ki smo jo lani izpolnili s prihodki, letos ne bom mogla zagotoviti, sodelavci pa postopoma odhajajo, iščejo si bolj zanesljive priložnosti," je zapisala v začetku pisma.

Pritožuje se nad tem, da so programi, za katere je zadolžena, obsojeni na stagnacijo in nazadovanje, marsikje drugje a se še vedno bohotijo v razkošju. Pravi, da je tako težko ohraniti dobro delovno razpoloženje, in da je to težko razložiti sodelavcem, ki praviloma niso odvisni od svojega dela, "ampak od takšne in drugačne volje trenutne oblasti ali trenutnega vodstva RTVS in vsakokratnih šestmesečnih pogodb." Ob prebiranju dokumenta se zdi, da prav nič ni tako, kot bi moralo biti.

Poklicali smo predsednika koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija Zorana Medveda, ki je dejal, da se mu "vprašanja, ki jih zastavlja Biziljeva, zdijo relevantna in pomembna. Znotraj RTV Slovenija smo večkrat začenjali razpravo o programskih prioritetah, delovnih in produkcijskih normativih in podobne stvari." Dejal je, da bi se morala začeti resnejša razprava o standardih in normativih, da bi se ugotovilo, kako potekajo delovni procesi, kako je ovrednoteno delo, koliko je zaposlenih in koliko honorarcev. "Mi smo se vedno zavzemali za to, da se te zadeve sistematično in celovito uredijo, ampak odgovori in reakcije so bili vedno mlačni, vedno se je podlegalo nekim trenutnim programskim prednostim, včasih morda tudi političnim. Ko to enkrat preskakujete, pa drugič, pa tretjič, pripelje do tega, da se na neki točki zalomi in pojavi problem."

Pravi, da se je to pogosto dogajalo s programi, ki nastajajo na novo. Tako je bilo leta 2008 tudi s tretjim programom. "Kdo dela ta program? Po navadi honorarci, vzameš pač tiste sile, ki jih lahko nabereš, da se zadeva zaštarta. Potem pa bi moral priti premislek, kako te ljudi zaposlovat."

A na RTV Slovenija se navadno zgodi tako, da "potem, ko dete rodimo, ko ga zaženemo, je vse v redu, vsi smo veseli, vse je super, potem pa, ko je treba priznat realno ceno, koliko to stane, kaj je treba narediti, da zadeve delujejo, takrat nihče več ne želi s tem imeti nič."

Dejal je, da je edino, "kar lahko zdaj pričakujemo, da bo dalo vodstvo zadovoljive odgovore, ker so javnosti dolžni to razložiti."

Klicali smo tudi Marka Fillija, a nam njegovega odziva še ni uspelo dobiti.

Je pa Filli včeraj na twitterju zapisal komentar na članek o njenem pismu: "Zanimiv odziv na finančne reze na RTV. Za 1/3 namreč zmanjšujemo načrtovana razvojna sredstva. Eni uredniki upoštevajo, drugi jokajo."