Da je Španija v finalu, ni nobeno presenečenje, saj je že osvojila evropsko prvenstvo leta 2008 in svetovno prvenstvo leta 2010, zdaj pa ima kot prva reprezentanca v zgodovini priložnost, da osvoji še tretje veliko tekmovanje zapored. Temu dosežku je bila v sedemdesetih letih najbližje Zahodna Nemčija, ki je brez trojčka lovorik ostala ravno v finalu EP. V zgodovino se lahko vpiše tudi španski selektor Vicente Del Bosque, ki bi z dvema zaporednima lovorikama izenačil dosežek legendarnega Helmuta Schöna, ki je kot selektor Zahodne Nemčije osvojil EP 1972 in SP 1974.

Pred prvenstvom sta se kot glavna protikandidata Špancem izpostavljala Nizozemska in Nemčija. Prva je popolnoma pogorela in se je s tremi porazi poslovila že po skupinskem delu, druga pa je najprej nanizala štiri zmage, nato pa obtičala v polfinalu proti Italiji. Naši zahodni sosedje so na prvenstvo prišli s popotnico škandala, saj se je bolj kot o nogometu govorilo o stavniški aferi, ki je zajela nekatere igralce v reprezentanci. Branilec Domenico Criscito je moral celo zapustit izbrano vrsto, v preiskavi pa je bil tudi vratar in kapetan Gianluigi Buffon, ki je tedaj dejal: "Nekatere stvari gredo predaleč. Moja vest je čista. Kar delam v zasebnem življenju in kam namenjam denar, pa je povsem moja stvar." Italijanov to ni zmedlo. Nasprotno, postali še bolj povezani in motivirani, da dokažejo svojo kvaliteto, kar je njihov že preverjen recept. Enako se jim je namreč pripetilo v letih 1982 in 2006, ko so postali svetovni prvaki, le dober mesec pred začetkom prvenstva pa so se znašli v aferi zaradi prirejanja rezultatov tekem, ko so padale celo kazenske obsodbe.

Preberite tudi Dnevnikov intervju s Slavišo Stojanovićem:

Italijani zaradi svežine v rahli prednosti

Kljub temu ostajajo pomembne razlike med italijansko preteklostjo in sedanjostjo. Stereotip, da Italijane vedno rešuje zgolj sreča in sodniška pomoč, na tem evropskem prvenstvu ne velja več. Sedanja Italija pod vodstvom Cesara Prandellija je drugačna, saj igra napadalno in prijazno na oko. Glavna akterja italijanskega preporoda sta zimzeleni ideolog Andrea Pirlo in temperamentni Mario Balotelli. Kakšen je Balotteli, pove njegova napoved finala: "Proti Španiji želim zabiti štiri gole, ne samo dva kot v polfinalu."

Letos se bo četrtič pripetilo, da se bosta v finalu pomerili reprezentanci, ki sta igrali v isti predtekmovalni skupini. Leta 1988 sta to bili Nizozemska in Sovjetska zveza, leta 1996 Nemčija in Češka, leta 2004 Grčija in Portugalska ter zdaj Španija in Italija, ki sta na začetku razšli z 1:1. Zaradi logistike je v rahli prednosti Španija. Njen polfinale s Portugalsko se je igral v Donjecku v Ukrajini, zato je imela krajšo pot do prizorišča finala v Kijevu. Italija je morala v glavno ukrajinsko mesto pripotovati iz Varšave, hkrati pa ima dan manj počitka. Italija bo v finalu EP igrala tretjič v zgodovini. Do zdaj je enkrat zmagala (leta 1968 proti Jugoslaviji) in enkrat izgubila (leta 2000 proti Franciji). Španija je bila poleg leta 2008 evropska prvakinja tudi leta 1964.

Vse o Euru 2012 spremljajte na našem portalu.

V skupinskem delu je italijanski selektor Prandelii še taktiziral z drugačno obrambno formacijo, a kasneje se je Italija vrnila v tradicionalno postavitev 4-4-2. Prav takšno Italijo v finalu pričakuje španski selektor Vicente Del Bosque: "Na prvi tekmi proti nam je Italija napravila izjemo, toda kasneje je odkrila idealno postavitev. V finalu pričakujem enako Italijo, kot je bila proti Nemčiji. Pirlo in De Rossi se zdaj odlično ujemata v sredini, dobro pa deluje tudi obramba s štirimi branilci."

Če sedanja Italija žanje nove simpatije, je drugače s Španijo, ki je bila v polfinalu proti Portugalski celo deležna žvižgov zaradi dolgočasne igre, ki nima nobenega elementa presenečenja. Vse je preveč predvidljivo, a za zdaj še vedno predobro za španske nasprotnike. "Španija je zagotovo favorit. Je evropski in svetovni prvak, na tem prvenstvu pa je dokazala tudi človeške vrednote. Španci so nam lahko vzor. Naredili smo že nekaj korakov v smeri, da se jim približamo, zdaj pa je pred nami izziv življenja," zagotavlja Cesare Prandelli.