Še nedolgo nazaj je bila Italija tista, ki je igrala neatraktivno, medtem ko so Španci navduševali. Vlogi sta zdaj nekoliko obrnjeni, mar ne?

Res je, stvari so se morda zdaj res nekoliko spremenile, predvsem z vidika italijanske izbrane vrste. Igrajo konkretneje in bolj kombinatorno, kar ne nazadnje zahteva tudi selektor Cesare Prandelli. V svojih vrstah ima igralce, ki jim takšen način igre ustreza. Za Špance na drugi strani ne bi dejal, da so dolgočasni, zavedati se je treba, da imajo ti nogometaši za sabo strahovito težko sezono.

Nemci so pred tekmo z Italijo delovali izjemno samozavestno, morda celo arogantno. Vas je njihov izpad presenetil?

V tem delu tekmovanja in po tekmah, ki so jih prikazali Italijani, sam zagotovo ne bi bil tako prepričan v uspeh. Ne nazadnje so se pomerili proti ekipi, ki je v skupinskem delu prikazala zelo dober nogomet in ima nekaj izvrstnih posameznikov. Nemci so bili vase prepričani za odtenek preveč, za kar ne vem, če so imeli dobre osnove.

V finalu se bosta srečala dva izjemna strokovnjaka Cesare Prandelli in Vicente Del Bosque.

Prandelli ima kar nekaj različic, zato me prav zanima, za katero se bo v finalu odločil. Španci medtem igrajo, kot pač igrajo. Osredotočeni so na dva kluba - Barcelono in Real Madrid, zato težko menjajo svojo filozofijo.

V kolikor Italijanom uspe razbiti igro Španije, Del Bosque odgovora na to verjetno ne bo imel?

Del Bosque igra z napadalcem ali brez njega, drugih različic nima. Morda preseneti v finalu, a je le malo verjetno, da bo šel na tako pomembni tekmi v sistemsko rekonstrukcijo.

Kdo je torej vaš favorit?

Favorita nimam. Sam skušam na vse skupaj gledati s strokovnega vidika, in če se le da, kakšen element igre tudi "ukrasti" in ga uporabiti pri svojem delu. Mogoče je rahla prednost na strani Italije, saj njeni igralci niso imeli strašno napornih sezon in so zato veliko bolj sveži.

Najboljši strelci Eura so nogometaši s po le tremi zadetki. Bi lahko dejali, da so tokrat zatajili?

Do zdaj temu ni bilo tako, a to je le še en kazalnik, da v sodobnem nogometu ekipe niso odvisne le od enega ali dveh napadalcev. Zadetke je treba dosegati tudi z drugih položajev in prekinitev. Zdaj postaja pomembno, da vseh deset igralcev dosega gole.

Zanimivo je tudi, da ni igralca, ki bi navdušil skozi vse prvenstvo.

Na trenutke so nekateri, kot na primer Mandžukić, Gomez, Dzagojev, Balotelli in tudi Ronaldo, pokazali, da bi lahko postali zvezdniki prvenstva, a ni nikomur uspelo zadržati konstantne forme. Vendar pa je to ta sodobni trend, kjer v primeru, ko se zvezdnike dobro pokrije, zablesti nekdo drug. Takšen princip je zdaj postal nuja.

V katero smer se torej razvija reprezentančni nogomet, če igre na Euru primerjamo s tistimi na zadnjem velikem tekmovanju.

Za konkretnejše analize je morda še prezgodaj. Zagotovo je zanimivo, da se skoraj nobena tekma več ne konča brez zadetka. Nagnjenost k zmagi torej obstaja in je dobrodošla. Ekipe so šle v to smer, da je tekmo treba dobiti. Na zdajšnjem turnirju tako skorajda ni bilo tekme, ki bi bila dolgočasna. Skoraj vse so bile bolj ali manj na nivoju, z visokim ritmom, kar je zadovoljivo.