Na glasovanju, ki je potekalo v ruskem Sankt Peterburgu, je 13 članov odbora glasovalo za, šest jih je bilo proti, dva pa sta se glasovanja vzdržala. Za potrditev sta bili sicer potrebni več kot dve tretjini glasov. Odločitev je palestinska delegacija na srečanju glasno pozdravila.

Izrael je na drugi strani uvrstitvi cerkve na seznam svetovne dediščine nasprotoval in ga označil za poskus Palestincev za enostransko priznanje njihove države s pomočjo Združenih narodov.

"Območju zaradi izraelske okupacije nenehno grozi uničenje," je po glasovanju povedal predstavnik palestinske delegacije. Izraelski delegat pa je povedal, da Izrael podpira uvrstitev bazilike na seznam svetovne dediščine, vendar v drugačnih okoliščinah, v katere ne bi bila vpletena mirovna pogajanja na Bližnjem vzhodu.

Izraelske kritike Unesca

"Danes sprejeta odločitev je bila povsem politična," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal izraelski delegat. Izrael je Unesco kritiziral, češ da podpira stališče Palestincev, da je cerkev ogrožena prav zaradi Izraelcev.

Pobudo za uvrstitev cerkve na seznam Unescove svetovne dediščine so podali Palestinci. To je bila njihova prva pobuda v organizaciji, ki so se ji ob ostrem nasprotovanju judovske države pridružili oktobra 2011. Pobudo so sprejeli "na nujni ravni", saj naj bi cerkev nujno potrebovala obnovitvena dela.