Kranjsko sodišče je odločilo o ugovoru župnije Bled, da gre pri tožbi Republike Slovenije proti župniji za že razsojeno stvar, je za STA pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi državnega pravobranilstva Anita Drev. Tako je sodišče tožbo zavrglo. Sklep sodišča sicer še ni pravnomočen, rok za pritožbo je 15 dni.

Sodišče je namreč že aprila lani zavrnilo tožbeni zahtevek takratnega ministrstva za kulturo za razveljavitev sporazuma, s katerim je blejska župnija leta 2008 dobila v 45-letni brezplačni najem Blejski otok. Sodišče je takrat razveljavilo tožbo, ker bi jo državno pravobranilstvo moralo vložiti zoper oba podpisnika sporazuma, to je zoper ljubljansko nadškofijo in blejsko župnijo. Zato se je ministrstvo takrat odločilo, da tožbo razširi še na ljubljansko nadškofijo.

Tako se tožba države za ničnost sporazuma o brezplačnem najemu otoka nadaljuje, a le proti ljubljanski nadškofiji.

Državno pravobranilstvo je namreč v imenu ministrstva za kulturo pred skoraj štirimi leti vložilo tožbo proti blejski župniji, ker ji je nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti v imenu države podaril tri nepremičnine na Blejskem otoku, prav tako pa ji je oddal otok brez plačila v najem za 45 let. V tožbi zahtevajo razveljavitev tega sporazuma.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport sodbe še niso prejeli, zato je za zdaj še ne bodo komentirali.