Hojs je medijem pojasnil, da se je za preimenovanje sedmih vojašnic Slovenske vojske odločal na podlagi kriterija, da se najbližja vojašnica poimenuje po tistem pripadniku Teritorialne obrambe, ki je padel v njeni neposredni bližini.

"Franc Rozman - Stane ima kar nekaj pomembnih obeležij, zato ni bil moj namen, da bi kakor koli zmanjševal njegov pomen v drugi svetovni vojni," je poudaril minister.

Po njegovih besedah preimenovanje ne spada pod odpiranje ideoloških tem. Med letoma 1990 in 1991 smo bili namreč Slovenci najbolj enotni, zato je spomin na tiste, ki so v tej enotnosti dali življenje za Slovenijo, ena najbolj povezovalnih tem, je pojasnil Hojs.

Na preimenovanje vojašnice so se odzvale tudi ostale poslanske skupine. Tako se vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer strinja s poslanskim kolegom iz SD Jankom Vebrom, da se z odredbo ministra kažejo odpiranja ideoloških tem. Ob tem je izrazil razočaranje, da se je minister sploh odločil za to potezo.

Žveglič: "Malo neroden in zgrešen" čas za to odločitev

Poslanec SLS Roman Žveglič je poudaril, da je preimenovanje vojašnic v pristojnosti vlade in obrambnega ministrstva, vendar pa meni, da je čas za to odločitev "malo neroden in zgrešen". Po njegovih besedah bi se namreč zdaj morali ukvarjati predvsem s paketom gospodarskih zakonov, sicer pa v stranki nimajo nobenih zadržkov glede preimenovanj, saj da ta ne razdvajajo slovenske javnosti. Z njim se strinja tudi poslanec DeSUS Ivan Hršak, ki je povedal, da takšna preimenovanja lahko "počakajo na boljše čase".

Iz SDS so sporočili le, da gre za odločanja, ki so v pristojnosti vlade, v poslanski skupini Državljanske liste pa so zapisali, da bodo o tej temi razpravljali na seji v torek.

Z odločitvijo ministra pa se strinjajo v NSi, kjer podpirajo tudi preimenovanje Vojašnice Franca Rozmana - Staneta. Po oceni stranke je namreč čas, da so vojašnice poimenovane po osebah, ki so padle v bojih za samostojno Slovenijo.

Glede zahteve SD za sklic nujne seje odbora DZ za obrambo na to temo je večina poslanskih skupin odgovorila, da o tem še niso razpravljali. V SD sicer predlagajo, da odbor na nujni seji sprejme sklep, s katerim bi ministra pozval k razveljavitvi odredbe o preimenovanju Vojašnice Franca Rozmana - Staneta in po Edvardu Peperku poimenuje drugo vojašnico Slovenske vojske, ki nosi krajevno ime. Hkrati predlagajo tudi, da odbor pozove ministra, da pri pripravi novega zakona o obrambi predlaga tudi ustrezne rešitve glede imenovanj vojašnic Slovenske vojske, ki bodo imele širše soglasje.

SD zahteva pojasnila glede preimenovanja vojašnic, himne in nespoštovanja inštituta predsednika

Ideološke teme so ta hip očitno zelo domače tako premieru kot ministru za obrambo, je glede preimenovanja vojašnic Slovenske vojske dejal vodja poslanske skupine SD Janko Veber. Ob tem je predstavil zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za obrambo na to temo in dodal, da je presenečenje predvsem preimenovanje Vojašnice Franca Rozmana - Staneta.

Nujno sejo odbora v SD zahtevajo zaradi odredbe o preimenovanju sedmih vojašnic Slovenske vojske, ki jih je podpisal minister za obrambo Aleš Hojs. Tako predlagajo, da odbor sprejme sklep, s katerim bi ministra pozval k razveljavitvi odredbe o preimenovanju Vojašnice Franca Rozmana Staneta v Vojašnico Edvarda Peperka in po Peperku poimenuje drugo vojašnico Slovenske vojske, ki nosi krajevno ime. Minister za obrambo se je namreč po mnenju SD očitno "v relativno ozkem krogu" odločal o tem, kako bo poimenoval vojašnice.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril Veber, je preimenovanje Vojašnice Franca Rozmana - Staneta za njih presenečenje, saj je bil Rozman komandant zavezniške vojske. "Ne gre samo za očiten poskus razvrednotenja narodnoosvobodilnega boja in partizanskega odpora, ampak tudi za zmanjševanje pomena zavezniške vojske, ki je odločilno prispevala k temu, da je bil v drugi svetovni vojni poražen tako fašizem kot pozneje še nacizem," je izpostavil.

Po besedah Vebra ne gre le za poskus razgradnje slovenske države na simbolni ravni s preimenovanjem vojašnic, temveč tudi za "veliko resnejše odločitve", ko vlada ne spoštuje državne himne in inštituta predsednika republike.

Dodal je, da bi Slovenci zaradi svoje državnosti morali v preambulo ustave jasno zapisati besedilo, ki ga predlagajo v SD, in sicer, "da smo Slovenci v večstoletnem prizadevanju izoblikovali svojo narodno samobitnost in uveljavili svojo državnost z antifašističnim, narodnoosvobodilnim in osamosvojitvenim bojem". Po mnenju Vebra bi s tem zaprli ideološke teme.

Peticija na spletu

T.i. Mladi forum SD Kočevje je na spletu začel s peticijo proti preimenovanju vojašnic oziroma s peticijo za vrnitev imena vojašnice v Franc Rozman-Stane. Kot so zapisali na spletni strani, kjer je dostopna peticija, to počno zato, ker gre v primeru ''preimenovanja vojašnice narodnega heroja Franca Rozmana-Staneta za nepotrebno dejanje.''

''To je nesprejemljivo izrabljanje žrtev osamosvojitvene vojne v politične namene,'' še piše na strani. ''Narod, ki ne spoštuje svoje lastnine, ne more obstajati.''