Iz komisije za preprečevanje korupcije so včeraj poslali skopo obvestilo o sestanku z mariborskim županom. "Razgovor je potekal korektno," so zapisali in dodali, da gre za samostojni postopek, ki ni del postopkov drugih organov. Ali so Kanglerja vprašali kaj tudi o omenjeni sliki, ki so jo mariborski kriminalisti postavili v ospredje zadnje kazenske ovadbe, nam v komisiji niso želeli odgovoriti. "Nadaljnjih informacij do konca postopka komisija ne daje," so nam sporočili. Pred dobrima dvema tednoma je bil na podobnem sestanku pri komisiji tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Dnevnik je 13. junija Kanglerju poslal seznam vprašanj, povezanih z umetnino, ki so jo kriminalisti postavili v ospredje zadnje kazenske ovadbe zoper njega. Županu so sliko maja lani zasegli med hišno preiskavo njegove domačije v Zimici (v občini Duplek). Preiskava je razkrila, da je sliko 6. aprila 2010 v mariborski galeriji Festić kupilo podjetje Konstruktor in zanjo plačalo 12.803 evrov. Kanglerju jo je kasneje izročil Veselin Djurovič, solastnik in direktor podjetja Agroruše.

Župan se je pred očitkom prejemanja podkupnine branil z izgovorom, da Berberjeve slike ni prejel v dar, temveč jo je zamenjal s prijateljem Djurovičem. Berberjevo sliko naj bi po njegovih besedah zamenjal s sliko s črnogorskim motivom, ki jo je nekoč dobil v Črni gori. Dnevnik je s tem v zvezi zanimalo, ali je ob uvozu slike s črnogorskim motivom to umetniško delo prijavil carinski upravi, ali je opravil carinski postopek na meji in plačal predpisani davek. Vprašali smo ga tudi, ali je ob menjavi slik z Djurovičem postopal v skladu z zakonodajo in poslal davčno napoved za odmero davka na darilo in to davčno obveznost tudi plačal.

Štirinajst dni potem, ko smo poslali omenjena vprašanja, smo iz njegovega kabineta prejeli sledeči odgovor: "Župan je glede omenjene tematike spregovoril na novinarski konferenci, pri čemer je odgovarjal tudi na novinarska vprašanja. Tematika je že bila obširno predstavljena v javnosti, zato dodatnih pojasnil ne bo podajal. Hvala za razumevanje."

Naj še omenimo, da bi v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije moral Kangler prejem Berberjeve slike prijaviti protikorupcijski komisiji, saj njena kupnina presega zakonsko mejo 10.000 evrov. Ali je to storil, ni znano.