Kot so pojasnili na mariborski občini, se je Kangler odzval povabilu župana pobratenega mesta Harkov in skupaj z ženo med 13. in 14. junijem obiskal to mesto.

Tema pogovorov je bilo sodelovanje v letu 2013, ko bo Maribor Evropska prestolnica mladih, ter sodelovanje v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK). Ob obisku se je Kangler udeležil tudi srečanja z županom mesta Tbilisi, prisostvoval pri podpisu sporazuma o partnerstvu med Harkovom in Tbilisijem ter si ogledal nogometno tekmo v okviru evropskega nogometnega prvenstva.

"Stroške nočitve v hotelu in ogled tekme je plačal gostitelj, mesto Harkov, stroške letov za župana Kanglerja je krila Mestna občina Maribor, soproga je stroške letalske karte poravnala sama," so poudarili na občini. Letalska karta za župana je po njihovih navedbah znesla 400 evrov. "Mestna občina Maribor ni izbirala ponudnika za prevoz z letalom. Župan Kangler in njegova žena sta bila le sopotnika."

Po poročanju časnika Večer je Kangler v Ukrajino potoval skupaj z direktorjem podjetja Riko Janezom Škrabcem in njegovo ženo ter nekdanjim direktorjem slovenske policije Markom Pogorevcem.

Župan Harkova Genadij Kernes je bil aprila letos v Mariboru. Takrat sta s Kanglerjem podpisala sporazum o pobratenju med mestoma.

KPK danes opravila razgovor s Kanglerjem

Komisija za preprečevanje korupcije je v okviru postopka nadzora nad premoženjskim stanjem povabila in danes opravila uradni razgovor z županom Mestne občine Maribor Francem Kanglerjem, so sporočili iz komisije. Kot so navedli, je razgovor potekal korektno. Nadaljnjih informacij do zaključka postopka pa komisija v tej povezavi ne daje.

Kot so zapisali v Komisiji za preprečevanje korupcije, gre za samostojni postopek, ki ni del postopkov drugih organov.

Odzvala se je tudi Mestna občina Maribor, kjer so pojasnili, da župan potrjuje pogovor na Komisiji za preprečevanje korupcije. "Šlo je za pogovor običajne narave, komisija je bila korektna in spoštljiva," so zapisali na občini.

Nedavno je komisija opravila uradni razgovor tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Proti mariborskemu županu Francu Kanglerju je sicer vloženih 11 kazenskih ovadb.