Na zaplet so opozorili v Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, po informacijah Zavoda za pokojninsko zavarovanje (Zpiz) pa se na njih obračajo tudi druge organizacije, ki združujejo omenjene skupine državljanov.

V zvezi Sever trdijo, da je Zpiz nezakonito oz. v nasprotju z določili zakona za uravnoteženje javnih financ posegel v pokojnine policijskih vojnih veteranov. Po omenjenem zakonu se bodo pokojnine z junijem znižale, pri čemer pa bodo izvzeti pripadniki Teritorialne obrambe in policisti, ki so v vojaški agresiji na Slovenijo opravljali dolžnosti pri obrambi države, žrtve dachavskih procesov in delavci pri proizvodnji ter predelavi azbesta.

A v zvezi Sever od srede prejemajo številna obvestila upokojenih policistov, kriminalistov in delavcev nekdanje obveščevalno-varnostne službe s priznanim statusom vojnega veterana o prejemu obvestil o uskladitvi oz. zmanjšanju njihovih pokojnin.

Nekateri pozabljajo, kako jim država izplačuje pokojnino

V Zpizu pa pojasnjujejo, da so obvestila o znižanju pokojnin prejeli tisti, ki pokojnino iz državnega proračuna prejemajo tudi na podlagi katerega drugega predpisa, na primer zakona o policiji oz. so bili pred letom 1991 v aktivni službi JLA itd. Tako se tem osebam znižuje tisti del pokojnine, ki ga prejema na podlagi drugega predpisa, medtem ko se del pokojnine za vojnega veterana ne znižuje.

Ob tem v Zpizu opozarjajo, da so le izvajalec veljavnih predpisov. Zaplet pa se je zgodil, ker nekateri pozabljajo, da jim država izplačuje pokojnino tudi na kateri drugi podlagi oz. razumejo pravila samo po tistih členih, ki jih zanimajo, po drugih pa ne, menijo v Zpizu.

V ustavno presojo

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) pa bo varčevalni zakon najbrž poslala v presojo ustavnemu sodišču, ko ugotovijo, kako naj to kot združenje storijo, je poročal POP TV. Po besedah predsednice Zdusa Mateje Kožuh Novak država na račun ideoloških prepričanj siromaši upokojence in jih z vsakim dnem potiska bližje dnu.

POP TV je poročal še, da bo po mnenju Zdusa nižanje dodatkov za rekreacijo in ukinitev tistega dela pokojnin, ki ga država plačuje iz proračuna, nekatere upokojence pahnilo na rob preživetja. Na Zpizu je bilo sicer danes po poročanju televizije velika gneča, kljub temu, da niso imeli uradnih ur, odprtih pa so imeli dvajset telefonskih linij.