Na oder Rock Otočca bodo tako med drugim stopili ameriški zasedbi Gogol Bordello in Kultur Shock, Angleži New Young Pony Club, stari znanci festivala v Glastonburyju, švedska skupina Movits! in tudi makedonski glasbenik Kiril Džajkovski.

Posebnost letošnjega Rock Otočca pa bo njegov uvod. V sklopu Evropske prestolnice kulture bodo v sodelovanju z novomeškim Anton Podbevšek teatrom in režiserjem Matjažem Bergerjem na prvi dan festivala, torej danes, uprizorili glasbeno-gledališki spektakel ČlovekA z bombami, kjer bo glavno glasbeno vlogo odigrala Siddharta, v njem pa bodo nastopili še številni drugi umetniki, med drugimi igralca Pavle Ravnohrib in Borut Veselko ter plesni par Nadia Bičkova in Miha Vodičar.

Prvič pet dni dogajanja

"Odločitev za ta projekt je padla leta 2007, ko smo bili skupaj z Anton Podbevšek teatrom izbrani za ene izmed nosilcev programa Evropske prestolnice kulture," je o predstavi povedal Franci Kek, gonilna sila festivala. "Ideja je nato zorela predvsem v glavi režiserja Matjaža Bergerja, zadnjega pol leta pa so Siddharta in Boštjan Penko ustvarjali tudi novo glasbo le za ta projekt." Zaradi izredno velikega zanimanja za predstavo so se organizatorji odločili, da bodo eno uprizoritev pripravili že dan prej, torej sinoči.

Rock Otočec bo letos tudi prvič petdnevni festival (če bi šteli že sinoči izvedeno predstavo ČlovekA z bombami, bi lahko celo rekli, da tokrat traja šest dni). "Bil bi en dan krajši, a smo Gogol Bordello zaradi njihovega izrednega festivalskega nastopa želeli dobiti le za četrtek," je razložil Kek in dodal, da tudi predstava ČlovekaA z bombami zaradi specifične postavitve zahteva zase svoj dan.

Preberite še: Poletje, čas ko cvetijo festivali in se vrača duh Woodstocka

Obiskanost bo presegla lansko

"Oče Rock Otočca" se sicer kljub vse večjemu številu podobnih festivalov v okolici za prihodnost projekta ne boji. "Zdaj je morda res več kakovostnih festivalov, kot jih je bilo takrat, ko smo začeli, je pa tudi res, da nekateri pridejo in potem izginejo." Poudarja tudi, da se bo Rock Otočec, ki ga pripravljajo vse od leta 1997, tudi v prihodnje držal svoje poti in smernic. "V okviru idilične lokacije, ki ni megalomansko velika, vsako leto v okviru danih možnosti vzpodbujamo obiskovalce k ponovnemu vračanju."

Trenutni potek prodaje kart kaže na to, da bo dnevna obiskanost festivala podobna obisku lanskega leta - ta je bil po ocenah organizatorjev za 20 odstotkov večji od obiska leta 2010. "Glede na to, da bo Rock Otočec letos potekal pet dni, bo skupni obisk nedvomno večji," je razložil Kek in dodal, da se sam s financami sicer ne ukvarja, "vem pa, da smo do zdaj vedno poravnali vse račune, kar je bistveno".

So pa organizatorji letos prilagodili cene vstopnic glede na gospodarsko situacijo, je poudaril, tako da so te zdaj cenejše kot pred štirimi leti. Na prizorišču bodo obiskovalci lahko kupili enodnevne, dvodnevne (za dva zaporedna dneva) in štiridnevne vstopnice.

Rock Otočec ni samo blato

Organizatorji si sicer želijo spremeniti dejstvo, da veliko ljudi Rock Otočec pozna le po blatu. "To niti ni presenetljivo, glede na to, da so posnetki fotografov in snemalcev najbolj osredotočeni prav na te podobe. Na žalost so mnogi premalo poglobljeni še v kaj drugega, predvsem v program. Še posebno tisti, ki na Rock Otočcu še nikoli niso bili, po objavah v medijih sklepajo, da je tam eno samo blato. Radi bi povedali, da se na prizorišču od jutra do jutra dogaja še mnogo drugih, zelo različnih stvari," poudarja Kek.

Poleg že omenjenih bodo na festivalu med drugim nastopili tudi srbska zasedba Bajaga & Instruktori, hrvaški bend Hladno pivo, pa slovenski Vlado Kreslin in Mali bogoviMI2Manouche, Allstar Big Band Krško, Orlek, Happy Ol'McWeasel in drugi. "Letošnji Rock Otočec je presežek vseh dosedanjih," je optimističen Franci Kek, ki poleg glavnih, že omenjenih dogodkov ob približno 50 dodatnih dejavnostih izpostavlja še nastope osmih stand up komikov, med njimi Jonasa Žnidaršiča in Jureta Godlerja.