In tako kot so takrat v kraj Bethel v zvezni državi New York glasbe željno mladino privabila zveneča imena, kot so Janis Joplin, Grateful Dead, Joe Cocker in Jimi Hendrix (povabilo za nastope so, samo kot zanimivost, zavrnili Bob Dylan, The Beatles, The Doors in Led Zeppelin), tako danes organizatorji po Evropi v objem svojih festivalov vabijo z Metallico, Offspring, Linkin Park, Marilynom Mansonom in še mnogimi drugimi. Vsi našteti so začetek junija nastopili na festivalih v Nemčiji Rock am Ring in Rock am Park.

Festivali po Evropi

In če vam bolj kot poležavanje na plaži dišijo šotori, sproščeno vzdušje bodisi v parku bodisi ob kakšnem jezeru, vam poletni festivali po Evropi ponujajo odlično izbiro - od 12. do 15. julija bo v Srbiji potekal festival Exit, na katerem bodo med drugimi nastopili tudi Duran Duran (v njihovi glasbi bomo julija lahko uživali tudi na koncertu pri nas), Guns N' Roses, Gossip in slovenski predstavniki Dandelion Children.

Teden dni pred tem boste v Milanu na Heineken Jammin' Festivalu lahko uživali ob glasbi Red Hot Chili Peppers, skupine Prodigy in The Cure. Tudi avgusta pa ne bo suše za glasbene sladokusce, saj bo v naši bližini potekal že 20. festival Sziget, ki je celo prejel nagrado za najboljši veliki festival v Evropi.

Med 6. in 13. avgustom se bodo na številnih odrih v Budimpešti zvrstila velika imena svetovne glasbene scene - na primer Placebo in The Killers, slovenske barve pa bo zastopala skupina The Toronto Drug Bust.

Preberite še: "Rock Otočec bo letos gotovo najboljši doslej"

"Najboljša stvar teh festivalov je število raznovrstnih skupin, torej veliko različne glasbe za zmerno ceno, ogromno ljudi, ki jih obiščejo, saj ti dajo poseben občutek, posebno pa je tudi doživetje, ki ga deliš s prijatelji, s katerimi se odpraviš uživat. Ljudje, ki so tam, so drugačni, umirjeni, sproščeni, vsi so prišli uživat," je svoje doživljanje obiskovanja festivalov opisal prijatelj Boštjan.

Nam najbližji festival v tujini pa je zagrebški INmusic festival, ki bo od jutri do 30. junija potekal ob idiličnem jezeru Jarun. Festival je letos na seznam najboljših 50 poletnih festivalov na svetu uvrstil celo CNN. Med največjimi zvezdniki in najbolj pričakovanimi nastopi bodo zagotovo Franz Ferdinand (med asi organizatorjev je bila tudi skupina The Cranberries, a je pred tedni nastop odpovedala), Mando Diao, Gogol Bordelo in še kup odličnih bendov.

Festivali pri nas

"Festivalska ponudba v Sloveniji je letos res odlična, saj so tudi mnogi festivali postali večji in programsko bolj bogati, kot so bili prejšnja leta. Seveda pa je prilagojena velikosti našega trga, kar pomeni, da je temu primerna tudi 'veličina' skupin, ki nastopajo na njih," je pojasnil Bojan Rojko iz Agencije Antonov, ki skrbi za odnose z javnostmi in promocijo koncertov.

Zaradi majhnosti trga je k nam veliko težje privabiti večje in odmevnejše skupine, kar se lahko vidi že po koncertni ponudbi pri nas. Zveneča imena svetovnega kova sicer velikokrat nastopijo v sosednjih državah, kamor se (z organiziranim prevozom ali v lastni režiji) odpravi tudi veliko Slovencev.

"Naše festivale bi lahko primerjali z manjšimi v Nemčiji. Večji kot je festival, bolj zahtevni sta organizacija in promocija, seveda pa je tudi nabor izvajalcev dosti 'dražji'. Slovenija nima tako velikih festivalov, verjetno jih tudi ne bo imela, a glede na naš trg to tudi ni mogoče," je dodal Rojko.

Je pa mogoče tako na Rock Otočec (od danes do 1. julija na Otočcu) kot Schengenfest (od 3. do 5. avgusta v belokranjski Vinici) privabiti več tisoč glasbe, zabave in uživanja željnih mladih. Rock Otočec že leta slavi po zabavanju v blatu, ki je postalo že zaščitni znak festivala.

"Največ ljudi na festival privabi pravilen izbor glasbenih skupin, privlačnost lokacije, tradicija festivala oziroma počutje na njem, ki pa je odvisno tako od samega pristopa organizatorja in vse ekipe, ki dela na festivalu, kot tudi od urejenosti infrastrukture, raznolikosti dnevnega in nočnega dogajanja, raznolike ponudba hrane, spremljevalnih aktivnosti in pa seveda cene piva in drugih pijač," je v smehu razložil Rojko.

Z njim se strinja tudi Boštjan, ki je dejal, da dodaten čar izletu doda kampiranje, saj so v preteklih letih na vseh festivalih spali v šotorih v kampih, ki so jih za obiskovalce pripravili organizatorji, zadnja leta pa se na festivale odpravijo z avtodomi.

"Zbere se nas za več avtodomov, skupina prijateljev in znancev, ki se potem odpravimo poslušat dobro glasbo, se odklopit od resničnega sveta, 'čilirat' in seveda za nekaj dni zabavat. In vsako leto znova smo se naučili nekaj novega glede tega, kako te dni prihodnje leto še bolje izkoristiti," je končal.