Parado organizira Univerzitetna športna zveza Maribor (UŠZM) pod geslom študentskega športa Zdrava zabava. Kot je povedala Maja Hren iz omenjene zveze, je namen prireditve promocija varnega rolanja, zdravega načina življenja in popestritev dogajanja v mestu.

Letos so prvič del programa Festivala Lent, zato pričakujejo dobro udeležbo. Zadnje takšne parade leta 2009 se je udeležilo 750 ljudi na rolerjih, kar je s stališča varnosti po besedah Hrenove tudi najbolj optimalno število udeležencev.

Prireditev je rekreativna in tako primerna za vsakogar, ki obvlada osnove rolanja. Prijave niso potrebne, udeležba pa je brezplačna.

Rolanje bo trajalo približno uro do uro in pol, saj se hitrost prilagodi najbolj počasnemu udeležencu. Za varnost bo skrbelo spremstvo policije in reševalcev, poskrbeli pa bodo tudi za prevoz morebitnih obnemoglih udeležencev.

Ideja o rolanju po mestnih cestah je stara več kot deset let. Za UŠZM je osem uspešnih prireditev, zadnji dve leti pa zaradi različnih tehničnih in finančnih razlogov prireditve niso uspeli izpeljati.