Proračun festivala, ki bo v dneh od 22. junija do 7. julija postregel z več kot 1.200 dogodki na več kot 35 prizoriščih v Mariboru, ostaja enak kot prejšnja leta, to je 2,5 milijona evrov. Od tega so 1,3 milijona prispevali sponzorji na čelu z NKBM. S slednjo kot glavno generalno pokroviteljico in njenim novim predsednikom uprave Alešem Haucem so sponzorsko pogodbo podpisali pred dvema tednoma.

Ostala podjetja so svoj podpis prispevala na današnji prireditvi na novem festivalskem prizorišču, imenovanem Špeglcelt. Vsi po vrsti so izpostavljali pomen festivala, ki letos obeležuje 20-letnico obstoja, za Maribor in Mariborčane ter s tem pojasnili, zakaj so se za sponzorstvo odločili tudi v času trenutne krize v gospodarstvu.

"Podjetja, kot smo mi, potrebujemo takšne dogodke," je povedala nova predsednica uprave Term Maribor Leonida Vidovič. "Vsakdo, ki je v Mariboru, mora biti del te inštitucije, kakršna je Festival Lent," je dodal direktor ŠOUM Drago Žura.

Organizatorji festivala si želijo, da bi bilo sponzorskih sredstev še več, saj dobijo letos manj tudi od države in občine, medtem ko so se stroški zvišali, tudi zaradi nove zakonodaje na področju študentskega dela.

Veliko so si obetali tudi od Evropske prestolnice kulture (EPK), a je bil tam izkupiček slabši od pričakovanega. Rukavina pogreša predvsem več pomoči zavoda Maribor 2012 pri promociji festivala v tujini, zato je še enkrat pozval tamkajšnje vodstvo, da se v tej smeri bolj potrudi. "Treba je intenzivirati promocijo in povabiti vsaj bližnje sosede. Mi vsi gremo za božič na kuhano vino v Gradec, zakaj ne bi tudi oni prišli k nam poleti," se je vprašal.

Zavod za vatrstvo narave izdal negativno mnenje zaradi festivalskih aktivnosti

Težave imajo tudi z republiškim zavodom za varstvo narave, ki je izdalo negativno mnenje zaradi festivalskih aktivnosti v Mestnem parku. Ta so namenjena predvsem otrokom in mladini in so vsako leto bolj obiskana. "Njihovo stališče je, da takšne stvari ne sodijo v park. Očitno še niso bili v Barceloni in drugih evropskih mestih, kjer je poletno dogajanje v parkih zelo živo," je ogorčen Rukavina. Sam še vedno upa, da bo prevladal razum in da bodo naposled le dobili dovoljenje za izvedbo Art kampa in Parka doživetij.