Na oddelku za nalezljive bolezni in vročinska stanja UKC Maribor so nam razložili, da je mišja mrzlica vročinska virusna bolezen, ki se prenaša z urinom godalcev na človeka. Bolezen je ozdravljiva in dolgoročno ne pušča posledic, kljub temu pa utegne biti v zelo redkih primerih tudi smrtna, še posebej, če ni ustrezno in pravočasno zdravljena. V Mariboru zaradi mišje mrzlice še ni umrl nihče.

Simptomi so splošna oslabelost, bolečine po celem telesu, glavobol, bolečine za očmi, možne so motnje vida, nekateri trpijo bolečine v ledvenem predelu, nekateri tudi bruhajo. Bolezen lahko poteka v več fazah, v primeru hujših komplikacij pa sta možni odpoved ledvic in krvavitev. Mariborski strokovnjaki svetujejo, da naj se ljudje izogibajo predelov, kjer se utegnejo potikati miši. "V primeru, da pospravljamo opuščene lope, skladišča, kleti in vemo, da so tam miši, si nataknemo masko. Miši ni dobro loviti ali odstranjevati z rokami," so včeraj sporočili iz UKC Maribor.

Nazadnje se je mišja mrzlica v večjem obsegu pri nas pojavila leta 2008. Tedaj je v Sloveniji zbolelo skupaj 45 ljudi, so nam sporočili iz Inštituta za varovanje zdravja. Največ obolenj letos beležijo v osrednji Sloveniji, v mariborski regiji, na Koroškem in na območju Novega mesta.