Kakšna je kakovost letošnjega evropskega prvenstva?

Zelo dobra z veliko golov. Le malo je nezanimivih polčasov. Celo zaprte postavitve so zanimive tudi za gledalce, ne le za strokovnjake. Turnir prispeva h kakovosti razvoja igre. Uspešni so tisti, ki so sposobni izgubljeno žogo osvojiti nazaj že na polovici nasprotnika, ker je s tem pot do gola krajša, včasih že z eno podajo prideš do priložnosti. Vse ekipe so kljub dolgim sezonam odlično telesno pripravljene, kar dokazuje, kako pomembna je vloga strokovnjakov, ki skrbijo za prehrano in regeneracijo. Sodniki z nekaj izjemami so na visoki ravni, prekrškov je malo, brutalni starti so redki, ni simuliranja.

Značilnost turnirja je izredno veliko golov, ki so doseženi z glavo.

Če imajo občutek za pravi trenutek in so podaje soigralcev kakovostne, so napadalci v kazenskem prostoru v prednosti pred obrambnimi igralci. Tipičen primer je gol Portugalske, ki je bil dosežen v igri dveh Portugalcev proti štirim Čehom. Branilec Češke je bil brez možnosti, ker morajo gledati žogo, igralce in dogajanje v prostoru.

Potem ko so po predtekmovanju izpadle Poljska, Rusija, Ukrajina in Hrvaška, je po četrtfinalu odšla domov še Češka, zadnja slovanska reprezentanca na turnirju. Zakaj?

To je povezano s karakterjem posameznikov in ekipe. Težko zadržijo zbranost in disciplino, ko so pod pritiskom rezultata in tekmeca, ki igra agresivno ter trdo s stalnim kontaktom. Težave se povečajo, ko jih tekmec s pritiskom stisne že na njihovi polovici igrišča. To je bilo lepo vidno že na prvi tekmi četrtfinala med Portugalsko in Češko. Ko so Portugalci igrali previdno in na svoji strani igrišča, so Čehi imeli še nekaj nevarnih prehodov. V trenutku, ko so Portugalci začeli igrati visoko z bočnima igralcema, agresivneje in napadati žogo, so bili v težavah in jih je reševal vratar Peter Čech.

Portugalska je po porazu na začetku z Nemčijo ujela zmagovito serijo, saj je premagala Dansko, Nizozemsko in Češko pod vodstvom izjemnega Ronalda, ki je za razliko od Messija v ekipi Argentine resnično vodja odlične ekipe. Ali lahko s takšnimi predstavami gredo do konca in postanejo evropski prvaki?

Vsaka izmed štirih reprezentanc, ki bodo igrale v polfinalu, lahko postane prvak. Pri Portugalcih me navdušuje, ker so resnično kolektiv in delujejo zelo tiho. V soju žarometov je izpostavljen le Ronaldo, ki si glede na kakovost to zasluži in s tem predvsem zna živeti. Ostali so tihe čebelice v službi kolektiva in takšna vloga jim očitno ustreza. Mnogim Ronaldo ni všeč, a to je tip igralca, ki bo znova streljal enajstmetrovko, čeprav jo je tri minute prej zgrešil. Če bi še malce bolje nadzoroval svoj ego, bi bil še boljši. A Portugalska ni le Ronaldo. V vsaki potezi na igrišču se vidi delo trenerja Benta, da ekipa igra učinkovito. Čeprav imajo le enega klasičnega napadalca, jih v zaključku napada sodeluje veliko. Sreča v nesreči ob poškodbi Postige je bila, da je z vstopom Almeide njihova igra dobila novo razsežnost.

Konec tedna sta v četrtfinalu dva klasična derbija. Kako se bo razpletla današnja tekma med Španijo in Francijo?

Francija je tekmec, ki si ga je Španija želela najmanj. To je tekma, ki bo razkrila, če Španija pridobiva pri kakovosti, ki je nujna, če hočeš iti do konca. EP je tekmovanje, na katerem ne moreš biti od začetka do konca na vsaki tekmi stoodstoten. Nekaj slabosti Španije je razkrila Hrvaška, a na koncu je furija zmagala rutinsko, saj je zadela takoj, ko se je tekmec odprl. Francija je bila že na začetku moj tihi favorit, a proti Švedom je delovala slabo, saj velike ekipe znajo tudi s slabšo igro priti do pozitivnega izida. Obeta se tekma z veliko taktiziranja, saj en gol lahko pomeni vse. Španci so pred velikim izzivom, za nameček ne znajo drugače, kot je tika-taka. Francozi so sposobni spraviti Špance v težave.

Italija, ki ste jo dobro spoznali kot selektor Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, bo igrala z Anglijo.

Težko je napovedati, v katero smer bo šla tekma. O Angliji se znova govori zaradi nogometa in ne zaradi škandalov. Rooney je prinesel dodano vrednost, navdušuje me angleška poletnost in mladost v napadu. Italija mi je sicer bolje delovala v kvalifikacijah, a znova dokazuje, da zna igrati na rezultat ter deluje dobro tudi z le tremi igralci v obrambi. Italija me navdušuje s tem, da so se igralci sposobni prilagoditi na različne taktične sisteme.