Pomoč iz evropskih reševalnih skladov je po ministrovih besedah "rešitev v skrajni sili". "Če je možno - in za zdaj mislimo, da je možno - zagotoviti zasebne vlagatelje za banke, delno sedaj, delno do konca leta, takšna pomoč ne bo potrebna," je še dejal.

Sicer pa je minister ponovil pričakovanje, ki ga je v četrtek izrazil šef evrske skupine Jean-Claude Juncker, da bo Madrid za pomoč španskim bankam uradno zaprosil do ponedeljka. Na vprašanje, ali bo Španija za pomoč zaprosila že danes, je odgovoril: "Danes, morda pa šele v ponedeljek."

Ob tem je pojasnil, da je španska uradna prošnja tako rekoč dogovorjena, da gre za pomoč bankam, ki po trenutnih ocenah potrebujejo okoli 60 milijard evrov, medtem ko je evrska skupina že napovedala, da je pripravljena pomagati z do 100 milijardami evrov.

Slovenija želi, da bi pomoč španskim bankam prišla iz stalnega reševalnega sklada, evropskega mehanizma za stabilnost (ESM). Slovenija mora namreč v ta sklad vplačati osnovni kapital, potem pa operacije tega sklada ne povečujejo njenega dolga, je pojasnil minister.

Pogodba o ESM je bila podpisana februarja letos. Mehanizem bo začel delovati, ko ga bo ratificiralo dovolj držav, da bo pokritih 90 odstotkov zajamčenega kapitala. ESM bo imel 700 milijard evrov kapitala in do 500 milijard evrov posojilne zmožnosti.

700 milijard evrov odobrenega delniškega kapitala je razdeljenega na vplačane delnice in delnice na vpoklic. Začetna skupna nominalna vrednost vplačanih delnic je 80 milijard evrov. Slovenija bo morala vanj vplačati 342 milijonov evrov, v več obrokih.

Za zdaj je ESM ratificiralo osem držav, med njimi Slovenija, katere delež v razdelitvenem ključu za vpis kapitala v ta mehanizem je 0,4276 odstotka, in Francija, ki prispeva drugi največji delež, približno petino kapitala. Nista pa ga še potrdili Italija, ki prispeva 17,9 odstotka, in Nemčija, ki prispeva levji delež, dobrih 27 odstotkov kapitala.

Minister Šušteršič pričakuje, da bo ESM do naslednjega zasedanja evrske skupine in finančnih ministrov EU, ki bo 9. in 10. julija, ratificiran v dovolj državah, da bo pomoč Španiji mogoče dati iz tega mehanizma, sicer pa bo prehodno to pomoč zagotovil začasni reševalni sklad EFSF.