"Ni bistvena količina, temveč kakovost in način uživanja v festivalskih dogodkih," rad poudarja Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor. Kljub tej oceni ostaja dejstvo, da je dogajanje na Lentu zelo zajetno, saj obsega skupno kar 1200 dogodkov. Producent Jazzlenta David Braun je prepričan, da se letos predstavljajo z doslej najbolj ambicioznim in inovativnim programom. John Scofield, Dhafer Youssef in Erik Truffaz so najbolj zveneča imena iz tujine, ki jih bo gostil Lent, na slikovitem dvorišču ob Vojašniškem trgu pa se bodo zvrstili tudi vsi najboljši slovenski izvajalci jazza.

Rekordni obisk si obetajo na plavajočem glavnem odru na Dravi, ki nikoli še ni bil tako velik, nova montažna tribuna pa bo letos lahko sprejela kar 2018 gledalcev. Med vrhunce na tem prizorišču že od začetkov festivala spada Folkart, na katerem se bodo zvrstile folklorne skupine iz Rusije, Italije, Uzbekistana, Moldavije, Mehike, Benina, Peruja... Na Dravi bo nastopila tudi znana ameriška pevka soula Macy Gray, zasedba najboljših reggae glasbenikov Jamaican Legends, festivalski program pa bo sklenil legenda bluesa Lucky Peterson.

Za tiste, ki prisegajo na bolj rokovske ritme, je na kožo pisan program na Večerovem odru. Med 26 nastopajočimi bo med drugim kalifornijska zasedba Tito & Tarantula, najbolj znana po skladbi After Dark iz filma Od zore do mraka, za katerega je napisal scenarij Quentin Tarantino, režiral pa ga je Robert Rodriguez. Na istem odru bo igrala ska punk skupina Skinred, glasbo bo "vrtel" tudi eden izmed ta čas najbolj vročih didžejev, Makedonec Kiril Džajkovski, nekdaj član zasedbe Leb i Sol. Festivalska "after party" destinacija bo kino Udarnik, v katerem so pripravili pester spored urbane bendovske in elektronske glasbe.

V preteklosti je Festival Lent požel obilo kritike zaradi "čevapčičarske" gostinske ponudbe v montažnih šotorih, ki so nagneteni vzdolž obalne promenade. Ta negativni imidž naj bi odpravil projekt SladoLent. Dobrojedce bo vsak večer k Dravi vabil kulinarični šov, na katerem bo obiskovalce razvajalo skupaj 27 kuharskih mojstrov iz Slovenije, med drugim Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu), Ana Roš (Hiša Franko), Janez Bratovž (Restavracija JB), Jure Tomič (Ošterija Debeluh), Tomaž Bolka (Gostilna Krištof)...

"Obiskovalci bodo v času Lenta vsekakor s seboj odnesli čudovite vtise," je optimističen Rukavina. Seveda se organizatorjem pozna recesija pa tudi zavod Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture ni odrezal tolikšnega koprodukcijskega kolača, kakršnega so si obetali v Narodnem domu Maribor. Je pa Rukavina znal uspešno nagovoriti dovolj sponzorjev, da bodo pomagali sestaviti festivalski proračun, vreden poltretji milijon evrov. Razočaran zaradi manj denarja, ki so ga organizatorji EPK namenili Lentu, Rukavina pričakuje vsaj izdatnejšo promocijo njihovega festivala. Ta v najbližjih večjih urbanih središčih, kot sta Gradec in Zagreb, po njegovi oceni ni zadostna.

"Če mi novinarji v Gradcu potožijo, da jim ni znano, kaj se pri nas dogaja, zato najverjetneje niso krivi oni, temveč mi," je dejal direktor Narodnega doma Maribor. "Lent je del evropske kulturne prestolnice in menim, da bi se ga dalo bolje promovirati. A nič še ni zamujeno."