Po več letih zmanjševanja sredstev za kulturo kot posledica prizadevanj Italije, da se izkoplje iz finančne krize, se je 11 umetniških vodij, med njimi vodji zbora in baleta, strinjalo glede desetodstotnega znižanja plač, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To ne bo rešilo ekonomskega položaja, vendar pa je sporočilo jasno: Želimo najti kakršnokoli rešitev, da podpremo gledališče v tem trenutku finančne negotovosti," je dejal intendant Scale Stephane Lissner.

Lissnerju, ki je na tem mestu od leta 2005, so pogodbo v ponedeljek podaljšali za pet let. Letno naj bi zaslužil milijon evrov.

Barenboim, ki je mesto glasbenega direktorja te znamenite operne hiše prevzel decembra lani, se je prav tako odrekel desetim odstotkom svoje plače. Na vodilne v Scali naj bi sicer močno pritiskal milanski župan Giuliano Pisapia, ki tudi predseduje odboru direktorjev te operne hiše.

Odkar je mesto intendanta prevzel Lissner, se je število predstav v Scali podvojilo, izkupiček pa se je povečal s 15 na letos predvidoma 32 milijonov evrov in to kljub velikim zmanjševanjem državnega sofinanciranja.

Dolg operne hiše naj bi se letos predvidoma s sedmih milijonov evrov zmanjšal na 4,5 milijona, zahvaljujoč sponzorjem, prihrankom in povečanju izkupička.

Državna sredstva se sicer še naprej zmanjšujejo, kar postavlja operno hišo in njeno produkcijo pod vprašaj tako glede njene kakovosti kot kvantitete, je dejal Lissner, ki poziva vlado, naj ne žrtvuje kulture, ki lahko ljudem pomaga, da se prebijejo skozi ekonomsko krizo.