Da bo predlagal zamenjavo na mestu generalnega sekretarja stranke, je Erjavec povedal po seji izvršnega odbora DeSUS v začetku junija. Z zamenjavo naj bi sicer zagotovili, da bi delo v stranki na organizacijski ravni potekalo nemoteno, potem ko je Jasnič postal sekretar v kabinetu predsednika vlade.

Kot je za STA pojasnil Ambrahamsberg, je bil prepričan, da sta Erjavec in Jasnič usklajena glede tega, da slednji ne more opravljati dveh funkcij in sedeti na dveh stolih. Sam je bil zato pripravljen "vskočiti", sicer pa, kot pravi, nima kakšnih posebnih ambicij, da bi zasedel to mesto.

Po statutu stranke je predsednik DeSUS tisti, ki predlaga generalnega sekretarja, odloči pa svet stranke. Ambrahamsberg se bo, kot je napovedal, glede na situacijo na seji sveta odločil, ali bo pristal na to, da ga Erjavec predlaga na to funkcijo.

Če bi postal generalni sekretar stranke, pa bi zagotovil, da bi vsi deli stranke aktivno sodelovali pri oblikovanju njene politike. Tako bi morala svet in izvršni odbor odločati o vsebinski zadevah, ki bi bile usklajene z občinskimi organizacijami stranke. Sicer pa mora biti po njegovih besedah sekretar stranke v korektnih odnosih s predsednikom, saj v stranki ni mogoče voditi dveh politik.

Abrahamsberg je sicer predsednik programsko-strateškega sveta DeSUS in soavtor njihovega zadnjega volilnega programa.

Jasnič funkcije ne bo zapustil brez boja

Jasnič sicer za STA danes ni bil dosegljiv, je pa Delo poročalo, da funkcije ne namerava zapustiti brez boja. "V funkciji generalnega sekretarja stranke se hudičevo dobro počutim, zato mi ni ljubo, da me iz nje nekdo čez noč odžaga," je po poročanju Dela dejal Jasnič.

Za komentar dogajanja v stranki prav tako nista bila dosegljiva predsednik Erjavec in vodja poslanske skupine Franc Jurša.