Kot je pojasnil Erjavec, je omenjena komisija pregledala vse vloge, ki so prišle na razpis, in mu kot kandidata, ki izpolnjuje zahtevane pogoje, v imenovanje predlagala Rupla. Sam je nato ta predlog posredoval vladi in ta mu je sledila. Erjavec je prepričan, da Rupel izpolnjuje "vse potrebne pogoje" ter ima "vse potrebne izkušnje" in "vso potrebno znanje" za opravljanje položaja generalnega konzula v Trstu.

Imenovanje Rupla ni v skladu z varčevalnimi ukrepi vlade

Brulc je v svojem vprašanju, ki ga je pisno predložil že v prvi polovici maja, izpostavil dejstvo, da je Rupel star 66 let in bo lahko generalni konzulat tako vodil le slabi dve leti. Zakon o zunanjih zadevah namreč določa, da lahko vodja diplomatskega predstavništva ali konzulata delo v tujini opravlja le do dopolnjenega 68. leta starosti. Mandat generalnega konzula sicer traja štiri leta.

Obenem je poslanec SD ocenil, da imenovanje Rupla ni v skladu z varčevalnimi ukrepi vlade. Najprej zato, ker selitev nekoga na položaj v Trst za samo dve leti ni racionalna. In drugič zato, ker je vlada v okviru varčevalnih ukrepov napovedala takojšnje upokojevanje tistih, ki izpolnjujejo minimalne pogoje za upokojitev, in Rupel jih izpolnjuje.

Z vidika stroškov njegovo imenovanje ni bilo racionalno

Glede tega je Erjavec pojasnil, da zakon o zunanjih zadevah ne določa izrecno, da traja mandat štiri leta, ampak da traja največ štiri leta. To torej pomeni, da krajši mandat ni v nasprotju z zakonom. Nadalje je še ocenil, da imenovanje Rupla ni v neskladju z zakonom za uravnoteženje javnih financ, čeprav ta, kot je spomnil, ob izbiri Rupla še ni bil sprejet.

Brulc se je v odzivu na odgovor ministra strinjal, da je bilo imenovanje Rupla regularno, a znova ocenil, da z vidika stroškov ni prav racionalno. Obenem je spomnil tudi na ugibanja v medijih ob predčasnem odhodu dosedanje generalne konzulke v Trstu Vlaste Valenčič Pelikan s tega položaja, da gre morda za politično zamenjavo.