V izjavi za javnost so predstavniki Srednje lesarske šole v Mariboru (LŠMB) zapisali, da želijo javnosti predstaviti "resnično dogajanje okoli združevanja srednjih šol, saj gre pri tem za enega največjih posegov v avtonomijo šolstva s strani katerekoli oblasti na Slovenskem v zadnjih šestdesetih letih".

Poudarjajo, da so presenečeni in razočarani nad odnosom ministrstva do slovenskih srednjih in višjih šol, ter da so bili "enostransko postavljeni pred izvršeno dejstvo, da bo naša šola, in z njo še številne druge, naslednje šolsko leto prenehala obstajati kot pravno samostojna šola".

Sporočilo za javnost si lahko v celoti preberete na tej povezavi.

Ob tem kategorično zanikajo v medijih podano trditev ministra Turka, da so bili vabljeni na pogovor, kjer naj bi skupaj sprejeli odločitev za združevanje. "Nasprotno, ravnatelji šol, ki naj bi se združile, smo bili poklicani v sobo na ministrstvu, kjer sta nam predstavnika ministrstva ob prisotnosti treh pravnikov prebrala diktat, da se naše šole s 1. septembrom združujejo in da bomo v kratkem sprejeli akte o ustanovitvi novih javnih zavodov, ki bodo nadomestili sedaj veljavne," sporočajo in zatrjujejo, da do tega trenutka niso prejeli nikakršnega uradnega pojasnila, zakaj prihaja do združevanja šol, niti nobenega argumenta, zakaj se združuje prav njihovo šolo.

"Vse, kar vemo, smo slišali na omenjenem 'sestanku' ter iz medijev. Očitno bo prvi uradni dokument, ki ga bo naša institucija prejela s strani ministrstva, sklep o ukinitvi zavoda samostojne pravne enote ter akt o ustanovitvi novega, ki ga bo nadomestil," med drugim sporočajo iz LŠMB in dodajajo, da je "popolnoma nesprejemljivo, da je v današnjem času mogoče, da katerakoli država brez kakršnegakoli uradnega pojasnila in ustreznega strokovnega elaborata združi in pravno ukine javno izobraževalno institucijo".

Preberite še: Žiga Turk zavajal javnost