Direktor centra Šemso Mujanovič pravi, da v njihovem primeru (združitev srednje ekonomske šole z gimnazijo) ne bo presežkov, ocenjuje pa, da bo do tega prihajalo na drugih šolah. Tatjana Novak, ravnateljica "ukinjene" srednje ekonomske šole, meni nekoliko drugače. "Zaradi združitve šol v naslednjem šolskem letu ne bomo zaposlili učitelja, ki je bil zaposlen za določen čas. Dolgoročno pa se bodo presežki pojavljali na segmentu ekonomske stroke in sčasoma tudi pri splošnoizobraževalnih predmetih. Kaj bo s kadrom v upravi, še ne vemo, saj je vse odvisno od normativov. Če se ti spremenijo, nas čaka zmanjšanje kadrov tudi pri knjižničarkah, v računovodstvu, tajništvu, svetovalni službi...," napoveduje Novakova.

Ravnateljica meni, da bo v Sloveniji nasploh prišlo do presežka učiteljev, saj so njihove zaposlitve vezane na število vpisanih dijakov in na normative (20 ur je polna obveznost za učitelje splošno in strokovno teoretičnih predmetov in modulov, 19 ur za učitelje slovenskega jezika in 25 ur za učitelje praktičnega pouka). Presežek učiteljev pa naj bi nastal tudi zaradi ukinjanja delovnih mest ravnateljev, saj si bo vsak ravnatelj po izgubi mandata poskušal zagotoviti delovno mesto učitelja. Novakova je prepričana, da se v javnih financah na račun reorganizacije srednjih šol ne bo kaj dosti prihranilo, se bo pa, kot pravi, veliko izgubilo pri kakovosti srednjih šol, kar bodo, kot opozarja, dolgoročno najbolj občutili dijaki.

Da je ukinjanje delovnih mest učiteljev in strokovnega osebja praktično edini vir prihranka za javne finance, kaže izračun enega izmed ravnateljev, ki ni želel biti imenovan. Kot pravi, bo z združevanjem šol prenehala funkcija vsem upravnim organom (ravnateljem, svetom zavoda), na mesta katerih bo ministrstvo imenovalo vršilce dolžnosti ravnateljev ter predstavnike v nov svet zavoda. "Ministrstvo nas plača po številu dijakov, kar pomeni, da je za 'združeno' večjo šolo strošek enak tistemu, ki ga plača za dve samostojni šoli. Učna obveznost ravnateljev dveh šol znaša 6 ur, učna obveznost pomočnika ravnatelja pa 7 ur, kar pomeni, da se učna obveznost 'v vodstvu' poveča samo za 1 uro, pri čemer pa razlika v plači ravnatelja in pomočnika ravnatelja ni vredna omembe. Podoben izračun bi veljal tudi za svetovalne delavce, poslovne sekretarje...," pravi ravnatelj.

Ministrstvo za izobraževanje smo sicer že pred dnevi zaprosili za oceno prihrankov, a odgovora doslej še nismo prejeli.