Gledalci so lahko uživali v poletih 35 doma narejenih letalnih naprav, ki jih je v zrak po pravilih lahko pognal le človeški pogon. Zelena reka, ki se ravno pri Špici razcepi v dve smeri, je prevzela vlogo mehke pristajalne ploščadi, na kateri so svojo pot zaključile bolj ali manj leteče stvaritve Slovencev. Ti so v želji po čim boljši uvrstitvi svoje naprave načrtovali in izdelovali kar tri mesece, včeraj pa so z njimi najprej poskušali navdušiti žirijo tekmovanja, nato pa poleteti čim dlje s šest metrov visoke in 30 metrov dolge vzletne ploščadi.

Rekorda ni bilo

Flugtag svetovnega rekorda v najdaljšem poletu včeraj v Ljubljani ni bilo. Pravzaprav mu letalci niso prišli niti blizu. Najdaljši polet dneva je uspel ekipi Leteče šprice. Gasilsko letalo je pristalo pri dobrih 22 metrih. Svetovni rekord v dolžini Red Bull Flugtag poleta trenutno držijo Nemci, znaša pa slabih 70 metrov.

Obiskovalci prireditve so lahko videli letalsko repliko slovitega avtobusa iz filma Kdo to tam poje, katerega nastop je spremljala izvirna glasba iz filma, pa bob iz Jamajke, princeso v srednjeveškem stolpu, z divjimi, polgolimi snubci ter po kreativnosti najbolje ocenjeno letalo z imenom Jezni ptiči ali "Angry Birds", ki je zasedlo drugo mesto. Na tretje mesto pa je žirija postavila Mokro Mojco. Svojega zmagovalca so s SMS sporočili določili gledalci. Po njihovem mnenju je bila najboljša ekipa Air Dolenjska. Po odločitvi strokovne petčlanske žirije je prvo mesto odnesla Mama štorklja z ekipo odraslih dojenčkov.

Kaj pa nagrade?

Zmagovalci se bodo lahko odločili med dvema nagradama. Lahko jo bodo prepustili svojemu pilotu ali pa jo bodo užili skupaj. V prvem primeru gre za letalsko šolanje in pridobitev licence za zasebnega pilota, pri drugem pa za obisk slavnega Hangarja 7 v Salzburgu in polet z legendarnim bombnikom B-25 Mitchell. Drugouvrščeni bodo skupinsko skočili s padalom, tretji pa bodo z njihovimi jadralskimi bratranci poleteli v tandemih. Nagrade so dobili tudi vsi od 4. do 10. mesta, in sicer toliko pločevink Red Bulla, kolikor decimetrov so poleteli. Najdaljši polet je bil nagrajen še z eno atrakcijo, poletom z akrobatskim letalom, najbolj kreativni letalci pa bodo za nagrado leteli z balonom.

Prvi Red Bull Flugtag se je odvil na Dunaju, leta 1992, od takrat pa se jih je v 33 državah po vsem svetu zvrstilo že preko 100. Leta 2005 je prvič obiskal Slovenijo, dan letenja v Mariboru pa je praznovalo prek 60.000 ljudi.