Lady Miloška Nott je ustanoviteljica dobrodelne organizacije, ki pomaga beguncem v Sloveniji. Ustanovila jo je leta 1993, torej v času, ko se je Slovenija soočala s številnimi begunci iz Bosne, ki so k nam pribežali zaradi vojne. Nottova je sicer rojena Mariborčanka, ki se je v petdesetih letih prejšnjega stoletja preselila v Anglijo.

''Lady Nott je begunskim centrom v Slovenji sprva pomagala z živili in higienskimi ter sanitetnimi potrebščinami. Postopoma pa so njena osrednja skrb postale notranje razseljene osebe v Bosni, popravila in obnova poškodovanih domov in uničenih šol. Miloškina dobrodelna organizacija je do zdaj pomagala zgraditi prek 100 domov, prenoviti in obnoviti 14 šol in zdravstvenih domov. Za svoje humanitarno delo Lady Nott prejme red OBE (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire),'' so sporočili iz britanskega veleposlaništva v Ljubljani.

Druga prejemnica izjemnega odlikovanja je modna oblikovalka Lara Bohinc, ki živi in dela v Angliji. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je študirala industrijsko in grafično blikovanje, nato pa svoje znanje izpopolnjevala še na kraljevi akademiji umetnosti Royal College of Arts v Londonu, kar ji je omogočila tudi štipendija britanskega zunanjega ministrstva in slovenskega ministrstva za kulturo Valvasor - Chevening.

Bohinčeva je sicer že nagrajena in poznana oblikovalka, saj je le leto dni po zaključku magistrskega študija prejela nagrado New Generation Design in debitirala na Londonskem tednu mode. Od leta 2000 dalje je tudi lastnica svoje lastne blagovne znamke Lara Bohinc 107.

''Od takrat pa do danes je postala ena najbolj inovativnih in drznih oblikovalk nakita, obutve in izdelkov za gospodinjstvo v Veliki Britaniji. Njene izdelke nosijo znane osebnosti, med njimi tudi Madonna, Michelle Obama, Roisin Murphy in Kate Moss. Svoje talente pa uporablja tudi za dobrodelne dejavnosti, Sodelovala je na primer v kampanji Push the Envelope Nacionalnega sklada za pismenost (National Literacy Trust). Za prispevek k britanski modni industriji Lara Bohinc prejme red MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire),'' so zapisali na veleposlaništvu.

Britansko veleposlaništvo v Ljubljani obema prejemnicama redu Britanskega imperija iskreno čestita.