Slovenski predsednik razloga za nesodelovanje na inavguraciji sprva ni želel razkriti, ker da še ni pravi trenutek za to. Tudi sam meni, da so bile izjave predsednika Nikolića glede Srebrenice in Vukovarja neprimerne, včeraj pa so iz njegovega kabineta sporočili, da ga v Beograd ne bo iz preprostega razloga - inavguracij se ne udeležuje: "Udeležil se je le inavguracije predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića, ker gre za predsednika sosednje države." Türkov posebni odposlanec na tem dogodku bo tako veleposlanik Slovenije v Beogradu Franci But.

V diplomatskih krogih ocenjujejo, da ne bo nič hudega, če slovenskega predsednika na inavguracijo ne bo, bi pa bilo zelo narobe, če ta ne bi nanjo napotil posebnega odposlanca, saj ima Slovenija s Srbijo stkane zelo močne gospodarske vezi. Naša država ima v Srbiji za 1,6 milijarde evrov naložb; vsaka tretja slovenska naložba v tujini je v Srbiji. Slovenska podjetja tam zaposlujejo 35.000 ljudi, blagovne menjave je za okoli 1,1 milijarde evrov na leto, v letu 2012 pa je v Srbiji načrtovanih novih deset do dvanajst slovenskih naložb. V Srbiji je registriranih več kot 1300 slovenskih podjetij, vsa sicer niso aktivna, jih je pa zelo dejavnih več sto.

"Hrvaški in bosanski predsednik imata vsak svoje razloge, zakaj ju ne bo na inavguracijo, in ti razlogi nimajo s Slovenijo nobene zveze. Srbija je za nas prijateljska in gospodarsko pomembna država," meni politični analitik Borut Šuklje, nekdanji slovenski veleposlanik v Beogradu. Poudarja, da ima Izetbegović zaradi Nikolićevega stališča do množičnega pokola Bošnjakov leta 1995 v Srebrenici svoje razloge, zakaj ga ne bo na inavguracijo novega srbskega predsednika. Pri Josipoviću pa je poleg Nikolićevih izjav glede Vukovarja po Šukljetovih besedah pomemben še en vidik, na katerega opozarjajo hrvaški politični analitiki. V primeru kakršne koli vladne krize na Hrvaškem bi bilo za to državo pomembno, da je nosilec političnega zaupanja njen predsednik.

"Odnos Slovenije je na svoj način drugačen. Inavguracije srbskega predsednika se bo navsezadnje udeležil evropski komisar za širitev Štefan Füle. Kolikor vem, so vse naše sosede, tudi Avstrija, v času najhujše balkanske vojne zaradi gospodarskih interesov ohranjale stik s Srbijo. Utegne se tudi zgoditi, da bo Srbija v naslednjih dneh dobila zelo stabilno vlado predsednika Borisa Tadića..." Šuklje niza razloge, zakaj so dobri odnosi s to državo za Slovenijo pomembni. Sicer pa se mu zdi odgovor predsednika Türka, da v Beograd ne bo odpotoval zato, ker se inavguracij - razen predsednikov sosednjih držav - ne udeležuje, relevanten.