Slednji je imel včeraj pred tem bližnje srečanje s komisijo za preprečevanje korupcije, bil pa je tudi na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča, saj je vložil tožbo proti časniku Finance zaradi njihovega poročanja o domnevno spornih poslih družine Janković.

Na srečanju se je največ govorilo o prihodnjem sodelovanju obeh strank, tako Lukšič kot predsednik PS Zoran Janković pa sta ga označila za koristnega. Za zdaj sta stranki našli štiri točke, glede katerih že imata ali pa bosta (morda) še imeli skupno stališče. "Glasovanje o verskem zakonu, smo razmeroma blizu glede NLB, bliže prihajamo tudi glede vprašanja AUKN in načina upravljanja državnih naložb. Najbolj pa nas druži dejstvo, da vlada dela slabo," je po koncu enournega sestanka povedal Lukšič.

Janković je izpostavil, da ne bodo nasprotovali tistemu, kar je za državo dobro, v kratkem (glasovanje o zakonu o bančništvu poslance čaka prav danes, op. a.) pa da jih čaka močna ideološka tema, in sicer NLB. "Kar se počne, je mimo vseh moralnih norm, dejansko prihaja do razprodaje državnega premoženja," je dodal Janković in ob tem spomnil na vsebino sporazuma v pogajanjih za sestavo koalicije in kaj so dorekli glede vprašanja NLB. Sporazum sta namreč parafirali, ne pa tudi podpisali danes koalicijski Državljanska lista in DeSUS, da z Jankovićevim premierstvom ne bo nič, pa je postalo jasno po njunem dogovoru z Janezom Janšo. Lukšič pa temu sporazumu očitno ne daje prevelike teže, saj je pripomnil, da preteklost sodi v zgodovino, zato naj se s tem ukvarjajo zgodovinarji.

Sodelovanje med obema opozicijskima strankama bo potekalo med njunimi poslanci in vodjema poslanskih skupin, oba predsednika pa sta si izmenjala tudi številke in se po besedah Lukšiča kličeta, "kar velja tudi za vse druge predsednike strank". Po Lukšičevi oceni dejstvo, da niti on niti Janković nista poslanca in tako tudi ne v parlamentu, ni ovira: "Ko je bil Pahor evropski poslanec, je SD na volitvah prejela 30 odstotkov podpore. Zato je morda to celo prednost."

Na vprašanje, ali ni morebiti nekoliko nenavadno, da se SD povezuje s svojo konkurenco, pa je Lukšič odgovoril, da "ne gre toliko za to, da se ograjuješ od konkurentov, ampak predvsem za to, da krepiš lastna stališča, lastno predstavo in lastno bazo". Prvak socialnih demokratov pa tudi ne vidi težav glede Jankovićeve izjave na pikniku SD, kjer je povedal, da je glas za Pahorja glas za Janšo. Janković je včeraj ponovil, da je le citiral Lukšičevo izjavo, izrečeno pred kočevskim kongresom SD. Da stranki, kakor za zdaj kaže, podpirata različna kandidata za predsednika republike (PS Danila Türka, SD pa verjetno Boruta Pahorja), pa je Janković pospremil z oceno, da to po njegovem mnenju "združuje".

Prvak PS je odgovarjal tudi na ugibanja, ali se mu znotraj stranke maje stolček. Povedal je naslednje: "Se vam zdi, da se slabo počutim? Moj položaj v stranki je izjemno trden, o tem sem trdno prepričan."