Po Lukšičevih besedah so na sestanku spregovorili o načinu sodelovanja med strankama in o nekaterih odprtih vprašanjih, pri čemer je izpostavil novelo zakona o verski svobodi, NLB in način upravljanja državnega premoženja. Pri omenjeni noveli stranki sodelujeta že od njene vložitve v DZ, pri NLB so po besedah Lukšiča ugotovili, da so sorazmerno blizu, bližje pa prihajajo tudi glede načina upravljanja državnega premoženja.

Glede sodelovanja sta se stranki po besedah Lukšiča dogovorili, da bo to potekalo med poslanskima skupinama, pa tudi na ravni obeh predsednikov.

Država v lasti vlade?

Janković je po sestanku ocenil, da stranki na ravni poslanskih skupin že zdaj sodelujeta dobro, takšno srečanje in pogovori tudi na ravni predsedstva obeh strank pa so po njegovih besedah še dodatna priložnost, da to medsebojno zaupanje še okrepijo.

Nova leva koalicija, ki bo alternativa vladi

Janković je celo prepričan, da bi šlo lahko pri današnjem srečanju za nek zametek nove leve koalicije, ki bo alternativa vladi. Ob tem je spomnil, da so stranke, ko je sam sestavljal vlado, 7. januarja že podpisale sporazum, ki bi ga lahko po njegovem prepričanju v prihodnje tudi udejanjili. Takrat so namreč štiri stranke, med katerimi sta bili tudi Pozitivna Slovenija in SD, parafirale koalicijsko pogodbo, ki pa pozneje ni bila podpisana.

Lukšič je glede omenjenega parafiranega dogovora danes dejal, da "preteklost sodi v zgodovino". Sam pa pričakuje, da bosta stranki v prihodnje dobro sodelovali.

Prioriteta so interesi Slovenije

Že pred sestankom je tudi dejal, da odnosa med SD in Pozitivno Slovenijo ne dojema kot prioritete. "Prioriteta za nas so interesi Slovenije, kot jih vidimo mi. Kdo bo pri tem sodeloval z nami za doseganje teh ciljev, se bodo odločale stranke po lastnih predstavah, pri tem pa sami nimamo nobenih bistvenih prioritet," je dejal.

Glede sodnih in drugih procesov, v katerih se je znašel predsednik Pozitivne Slovenije Janković, Lukšič pravi, da v stranki stojijo na stališču, da si za partnerja želijo ljudi, ki "se ne sprehajajo med vlado, DZ in sodišči".

Izjavi Jankovića, da glas za Boruta Pahorja pomeni glas za Janeza Janšo, pa ne posveča večje teže, saj, kot pravi, "niso pomembne izjave, pomembno je strateško sodelovanje v interesu Slovenije". Janković pa je v zvezi z omejeno izjavo pred sestankom dejal, da je le citiral Lukšičeve besede iz časa njegove predvolilne kampanje za predsednika SD.