V primerih, ko je ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) imelo zadržke do izdaje dovoljenj za njihovo "izbranko", so se podjetniki, ki vozijo dominikanske plesalke, obračali tudi na kabinet bivšega predsednika vlade Boruta Pahorja in na urad varuhinje človekovih pravic. V konkretnem primeru naj bi posredoval tudi bivši poslanec SDS Pavel Rupar, časnik Delo danes razkriva podrobnosti domnevne trgovine z ljudmi, o kateri so poročali že v zadnjih dneh.

Svoje dvome o pravem namenu potovanj mladenk so na MZZ in na veleposlaništvu sporočali tako upravnim enotam, ki so izdajala dovoljenja za bivanje, kot ministrstvu za notranje zadeve, obrnili pa so se tudi na nacionalni preiskovalni urad in protikorupcijsko komisijo.

Na upravnih enotah niso videli zadržkov

Na upravnih enotah večinoma niso videli zadržkov, da ne bi izdali dovoljenja za bivanje, če je prosilka že imela delovno dovoljenje. A se je v nekaterih primerih na veleposlaništvu v Buenos Airesu, kamor so Dominikanke hodile po dovoljenja, predaja dokumentov precej zavlekla.

Nekateri od podjetnikov so zato izvajali pritiske na konzularno predstavništvo v Buenos Airesu. Tako je eden denimo vložil pobudo na urad varuhinje človekovih pravic, češ da predstavništvo zavlačuje s postopkom vročitve dovoljenja za začasno bivanje, spet drugi se je obrnil na kabinet prejšnjega predsednika vlade Pahorja, naj mu pomagajo, ker kljub številnim pogovorom ne more podaljšati dovoljenja dekletu, s katerim se namerava poročiti, navaja časnik.

Iz urada varuhinje so za Delo pojasnili, da so na konzularni službi le poizvedovali po razlogih za dolgotrajnost postopka, Pahorjevi svetovalci pa so časniku navedli, da so zgolj "rutinsko" posredovali pismo in zunanje ministrstvo prosili, naj piscu odgovorijo, kar da je sicer običajna praksa.

Rupar poskušal pomagati prijatelju pripeljati "dekle"

Vodja konzularnega oddelka na MZZ Andrej Šter pa je za Delo povedal, da je nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar vztrajno klical na konzularni sektor, ali in na kakšen način bi lahko pomagali njegovemu prijatelju, ki ne more pripeljati dekleta. Rupar, ki ima zdaj podjetje za posredovanje in finančno svetovanje Effectus, je za Delo dejal, da vse "absolutno zanika".

V uradu varuhinje pa so ob poizvedovanju o razlogih za dolgotrajnost postopka izdaje dovoljenja ugotovili, da diplomatsko-konzularno predstavništvo z odklonitvijo vročitve izdanega dovoljenja poskuša zaščititi človekove pravice in temeljne svoboščine posameznikov, za katere domneva, da so žrtve trgovine z ljudmi, so pojasnili za Delo.

Eden od podjetnikov pa je kar sam poklical na argentinsko ministrstvo za zunanje zadeve in se predstavil kot slovenski diplomat ter zahteval, naj ženske spustijo v državo, da bodo lahko na našem konzulatu dobila dovoljenja za bivanje, ki jih že čakajo. To naj bi povzročilo tudi precejšnji diplomatski škandal, še navaja Delo.