Kot so v odzivu na Velovo napoved ovadbe zapisali na Mestni občini Kranj, so menili, da so bili podani razlogi za sum, da je Velov storil kaznivo dejanje. "Vsi državni organi in organizacije z javnimi pooblastili so namreč dolžni naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, če so o njih obveščeni ali če kako drugače zvedo zanje," so poudarili.

Občina je zoper Velova marca letos vložila ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Velov je junija 2008 v imenu občine pooblastil nogometni klub Britof, da v svojem imenu in s svojimi finančnimi sredstvi zgradi nogometno igrišče z umetno travo. Nato pa je v nasprotju s pooblastilom prevzel plačilo investicije, tako da je občina leta 2010 izvajalcu plačala 70.000 evrov, pojasnjuje sedanja občinska oblast.

Velov: Uvadba podana izključno z namenom blatenja mojega ugleda

Okrožno državno tožilstvo v Kranju je na podlagi ovadbe na okrajno sodišče maja letos vložilo obtožni predlog in uvedlo kazenski postopek zoper Velova. Sodišče je 7. junija opravilo glavno obravnavo, kjer pa je tožilstvo umaknilo obtožni predlog. "Razlogi za umik obtožnega predloga s strani tožilstva nam niso poznani," so za STA poudarili na občini.

Velov pa je že v petek sporočil, da se je na sodišču po izvedenem dokaznem postopku in zaslišanju prič izkazalo, da je nedolžen. "Menim, da je bila ovadba podana izključno z namenom blatenja mojega ugleda in dobrega imena," je poudaril in dodal, da so že večkrat njegovi politični nasprotniki za obračun z njim uporabili neetične in nemoralne metode. Zato razmišlja o ovadbi zoper župana Bogataja zaradi storitve kaznivega dejanja krive ovadbe ter o civilni tožbi.