Zakaj v AUKN včeraj niso niti zahtevali zamenjave vseh članov nadzornega sveta Triglava, kot naj bi jim naročila vlada, za zdaj še ni znano. Kadrovski poseg v nadzorni svet Triglava je že sredi minulega meseca napovedala Slovenska odškodninska družba (Sod), ki je zahtevala odpoklic Ribnikarja in Vladimirja Uršiča, a je na koncu AUKN namesto Uršiča predčasno odpoklicala Slavinca. Za nova člana sta bila tako včeraj imenovana Gregor Kastelic iz ING Banke, ki naj bi sodil v kvoto Državljanske liste, in nekdanji predsednik uprave družbe za upravljanje Medvešek Pušnik (MP DZU) Jovan Lukovac. Čeprav naj bi se slednji v nadzornem svetu znašel kot kandidat stranke NSi, pa ga povezuje dolga zgodovina tudi z ministrom za finance Janezom Šušteršičem. Ta je bil namreč v preteklosti zunanji svetovalec nadzornega sveta MP DZU, in to ravno v času, ko je družbo vodil Lukovac. Namesto Boruta Jamnika (odstopil je zaradi imenovanja v upravo Modre zavarovalnice) je bil včeraj v nadzorni svet imenovan tudi nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Tilia Adolf Zupan, ki je bil pred leti na prvi stopnji celo obsojen zaradi ponarejanja listin, prvostopenjsko sodišče pa mu je naložilo 450.000 takratnih tolarjev kazni. Zupan je na lanskoletnih volitvah sicer kandidiral tudi na listi DeSUS, v nadzorni svet pa sta ga predlagala tako društvo malih delničarjev MDS kot tudi AUKN.

Pred vrati nadzornega sveta Triglava so včeraj ostali nekdanji direktor RTV Slovenije Janez Čadež, nekdanji direktor Japtija Peter Ješovnik in Tomaž Deželak iz Urada za nadzor prirejanja iger na srečo, ki so se znašli na vladnem seznamu za imenovanje. Da so bili predlogi za zamenjavo nadzornikov tudi tokrat precej nedodelani, je bilo več kot očitno tudi na sami skupščini, saj si na vladi oziroma v AUKN niso vzeli niti toliko časa, da bi prebrali statut Zavarovalnice Triglav. Ta namreč določa, da se mora mandat nadomestnim članom nadzornega sveta izteči hkrati z mandatom prvotnih nadzornikov, se pravi aprila prihodnje leto, medtem ko je AUKN za Zupana, Lukovaca in Kastelica želela štiriletni mandat. Ker bi bilo sprejetje takega sklepa izpodbojno, je bila včeraj skupščina za krajši čas celo prekinjena, AUKN pa je morala nato svoj predlog popraviti in novim nadzornikom skrajšati mandat.

Da je država na včerajšnji skupščini sploh lahko glasovala, gre pripisati zlasti počasnemu oziroma nedoslednemu delu Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Čeprav je direktor ATVP Damjan Žugelj, ki je bil na čelo agencije imenovan še v času prve Janševe vlade, napovedoval, da bo postopke zaradi kršitve zakona o prevzemih proti državnim podjetjem zaključil do marca letos, tri mesece kasneje še vedno ni izdal odločbe v primeru NKBM in Zavarovalnice Triglav. Zakaj konkretno postopka v primeru Zavarovalnice Triglav, kjer država obvladuje dve tretjini lastništva, še vedno niso zaključili, Žugelj včeraj ni želel pojasniti. V ATVP sicer zatrjujejo, da postopkov proti državnim podjetjem "ne vodijo po nobenem ‘ključu’ ali po ‘prioritetah’, pač pa jih sočasno rešujejo različne osebe". "Trajanje posameznega postopka je odvisno od siceršnjih delovnih obremenitev oseb, ki vodijo posamezen postopek, ter od obsega in kompleksnosti zadeve," so še dodali v ATVP, kjer so, kot kaže, za vodenje primera Nove KBM in Zavarovalnice Triglav izbrali z delom zelo obremenjeno osebo.

matjaz.polanic@dnevnik.si, vesna.vukovic@dnevnik.si