V agenciji so tako v pismu Kranjcu zapisali, da ob listi novih nadzornikov Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) ni bilo mogoče brez dvoma sklepati, da kandidati, imenovani na skupščini minuli teden, izpolnjujejo minimalne pogoje po zakonu o bančništvu.

AUKN zato Banko Slovenije poziva, naj nemudoma pristopi k ugotavljanju, ali posamezni novi nadzorniki druge največje slovenske banke ustrezajo zahtevam iz zakona o bančništvu, kot tudi smernicam Evropske bančne agencije (Eba), ki jih je ta po pojasnilih agencije objavila aprila in bodo kmalu začele veljati, poleg tega pa tudi ostalim bančnim predpisom in strokovnim merilom Banke Slovenije.

V AUKN pravijo, da je na skupščini delničarjev minuli petek prišlo do kršitve zakona o gospodarskih družbah, zakona o upravljanju s kapitalskimi naložbami RS, kodeksa upravljanja družb s kapitalsko naložbo države, kodeksa javnih delniških družb in nespoštovanja predpisanih postopkov oblikovanja strokovnih in heterogenih nadzornih svetov.

Na agenciji jih še posebej skrbi, če novi člani izpolnjujejo zahteve 72. člena zakona o bančništvu, ki za izvolitev člana nadzornega sveta banke terja ustrezno strokovno usposobljenost in lastnosti ter izkušnje, potrebne za nadzor banke.

V devetčlanski nadzorni svet je skupščina NKBM v petek po nasprotnem predlogu Slovenske odškodninske družbe imenovala Keitha Milesa iz Inštituta za ekonomske zadeve v Londonu, Andreja Faturja, Petra Kukavico, Egona Žižmonda, Petra Kavčiča, Nika Samca, predsednico uprave Tovarne nogavic Polzela Karmen Dvorjak, Miho Glaviča in nekdanjo vodjo kabineta mariborskega župana Franca Kanglerja Duško Jurenec.