Zato Erjavec pričakuje, da se bo Türk verjetno odločil za to, da tudi formalizira zaprtje veleposlaništev, kot predlaga vlada, oziroma da bo v kratkem podpisal sklepe o zaprtju teh veleposlaništev. Po mnenju Erjavca lahko predsednik to stori v nekaj dneh.

Minister je še dejal, da bo, ko bodo izpolnjeni tudi formalni pogoji za zaprtje teh veleposlaništev, dal tudi izjavo za javnost.

Povedal je tudi, da je predsedniku republike danes predstavil razprave, ki so o tem potekale na vladi in na odboru DZ za zunanjo politiko. Veliko prahu je po Erjavčevih besedah dvignilo zlasti načrtovano zaprtje veleposlaništva na Švedskem, zato je predsedniku pojasnil argumente za tako odločitev.

Iz predsednikovega urada so po pogovorih sporočili, da je Türk vladi priporočil, naj hkrati s predlogi za zapiranje predstavništev pripravi tudi potrebno projekcijo za odpiranje novih veleposlaništev, kar bi skupaj predstavljalo primerno reorganizacijo diplomatske mreže.

Po mnenju predsednika Türka so razprave in odločitve za reorganizacijo diplomatske mreže, ki vključujejo tudi zapiranje nekaterih veleposlaništev, potrebne, a je hkrati s tem treba sprejeti tudi odločitve o odprtju veleposlaništev, ki jih Slovenija potrebuje v delih sveta, kjer je slabše zastopana, zlasti v Afriki in na Bližnjem vzhodu.

Iz predsednikovega urada so še sporočili, da je današnje srečanje z Erjavcem, s katerim sta govorila o več aktualnih temah slovenske zunanje politike, potekalo v okviru rednih posvetovanj.

MZZ sicer predlaga, da bi Slovenija zaprla štiri veleposlaništva v članicah EU in dva konzulata, s čimer naj bi letno privarčevali 1,8 milijona evrov.

V skladu z zakonom o zunanjih zadevah se diplomatsko-konzularno predstavništvo odpre ali zapre z ukazom predsednika republike. Predlog pripravi minister za zunanje zadeve, določi ga vlada po predhodnem mnenju delovnega telesa državnega zbora, pristojnega za zunanjo politiko.